BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Ocekivan privredni rast u BiH od 0,6 odsto

BiH bi u ovoj godini mogla ostvariti minimalnu stopu privrednog rasta od 0,6 procenata, dok bi Srbija trebalo da bude najbolja u regionu sa privrednim rastom od 2,4 posto.


Prema procjeni EBRD-a, najveci privredni rast mecu bivsim jugoslovenskim republikama poslije Srbije ove godine imace Makedonija - dva posto, dok ce uspon privredne aktivnosti u Sloveniji biti nesto nizi - 1,9 procenata.

Hrvatska bi, kao i BiH, mogla ostvariti minimalnu stopu privrednog rasta od 0,6 posto, dok je za Crnu Goru projektovan jos manji ekonomski uspon od svega 0,4 odsto.

Srbija bi i 2011. godine, zajedno sa Makedonijom, trebala da bude lider ekonomske ekspanzije u regionu sa stopom rasta od 3,2 posto, dok ce uspon makedonske privrede u tom periodu biti nesto veci - 3,8 procenata.

Prema procjeni EBRD-a, Slovenija u 2011. godini moze ocekivati ekonomski rast od 2,7 odsto, Hrvatska i Crna Gora - dva procenta, a BiH 1,9 posto.

EBRD napominje da ce situacija u privredi cijelog regiona istocne i srednje Evrope, ali drzavama nastalim poslije raspada Sovjetskog saveza, biti i dalje nestabilna.

Nakon sto je prosle godine bruto domaci proizvod u tridesetak drzava na koje se rasprostire aktivnost ove banke smanjen u prosjeku za nesto vise od sest posto, EBRD u 2010. godini ocekuje prosjecan rast BDP-a u tom regionu od 3,3 procenta, u porecenju sa oktobarskom projekcijom rasta od 2,5 posto.

Banka za 2011. godinu prognozira prosjecan privredni rast u ovom regionu od 3,8 odsto.

Dijelovi jugoistocne Evrope bi mogli imati koristi od oporavka cijena metala, naprimjer Srbija i Makedonija, prognoziraju strucnjaci EBRD i upozoravaju da ce oporavak u Rumuniji i Bugarskoj vjerovatno biti usporen usljed poostravanja fiskalne politike.

Subota, 23. Januar 2010 u 17:52

Izvor: -

Tagovi: -

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.