BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Analiticari: Lazna slika o platama u BiH


SARAJEVO - Uprkos padu bruto drustvenog proizvoda, velikom broju otpustenih radnika, te povecanju siromastva, prosjecna plata u BiH u vrijeme recesije nije dozivjela ozbiljniju promjenu, sto ukazuje na nepouzdanu domacu statistiku, koja stvara nerealnu sliku stanja u zemlji, ocjenjuju ekonomski analiticari.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosjecna plata u BiH u novembru prosle godine iznosila je 791 KM i bila je za 1,9 posto veca nego u istom mjesecu 2008. godine (776 KM), kada je recesija pocela da zahvata zemlju.

"Iz ovog proizlazi da u ekonomskoj krizi prosjecno bolje zivimo nego na pocetku njenog izbijanja, sto je apsurdno. Domaca statistika stvara laznu predstavu i unosi zabunu", konstatuje Duljko Hasic, ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH.

Nerealna slika, obrazlaze Hasic, stvara se time sto Agencija svojim istrazivanjima obuhvata samo plate zaposlenih u pravnim licima isplacene u tekucem za prethodni mjesec.

"U ovaj obracun ne ulaze neredovna primanja zaposlenih u kompanijama, a poznato je da je takvih u prosloj godini bilo 20 do 30 posto. Plate su u takvim subjektima umjesto dva-tri mjeseca u prosloj godini pocele kasniti cetiri-pet mjeseci, sto ocigledno ne ulazi u izracun prosjeka zarada zaposlenih. Da ne govorimo o tome da je u 2009. godini 75.000 radnika zbog recesije ostalo bez posla", pojasnjava Hasic.

Konstatuje da je ovakva statistika nepouzdana za analize stvarnog ekonomskog stanja i donosenje strateskih odluka i da ocito odgovara politickim krugovima, pisu Nezavisne novine.

"Ne zaboravimo da se ovakva nerealna prosjecna plata kakvu iskazuje statistika uzima kao osnov za obracun naknada u nadzornim i upravnim odborima, te za obracun ministarskih i drugih plata", upozorava Hasic.

Agencija za statistiku BiH u svojim metodoloskim objasnjenjima potvrcuje da podatke o prosjecnim neto placama po zaposlenom iskazuje prema obavljenim isplatama u tekucem za prethodni mjesec. Podaci o platama, kako navode, prikupljaju se izvjestajem koji se u pravnim licima popunjava na osnovu evidencija o platama.

Podacima nisu obuhvaceni zaposleni u obrtu i slobodnim profesijama, kao i pripadnici odbrane. Prema podacima Agencije, u novembru 2009. u porecenju s istim periodom 2008. godine najveci rast prosjecnih plata zabiljezen je u sektoru snabdijevanja elektricnom energijom, plinom i vodom 8,1 posto. Hasic smatra da je to rezultat povecanja primanja u elektroprivredama, koje su u prosloj godini imale rekordan izvoz struje, a ostvarile su i zavidnu dobit.

Osim toga, plate su povecane u sektoru ostalih drustvenih, socijalnih i licnih usluznih djelatnosti (4,6 posto), te trgovini na veliko i malo (3,9 posto). Istovremeno, najveci pad prosjecne plate zabiljezen je u poljoprivredi (8,2 posto) i ribarstvu (5,1 posto). U djelatnosti finansijskog posredovanja nije bilo promjena u visini prosjecne plate, a na gotovo istom nivou kao godinu ranije ostale su plate u gracevinarstvu i preracivackoj industriji.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najvise zaracuju zaposleni u oblasti finansijskog posredovanja, gdje je prosjecna plata u novembru prosle godine iznosila 1.236 KM. Potom slijede zaposleni u djelatnosti snabdijevanja elektricnom energijom, gasom i vodom s prosjecnom platom od 1.127 KM, te zaposlenici javne uprave, odbrane i obaveznog socijalnog osiguranja 1.107 KM.

Najmanju primaju zaposleni u gracevinarstvu 521 KM, hotelima i restoranima 523, te u trgovini na veliko i malo 541 KM.

(Nezavisne, Seebiz)

Utorak, 16. Februar 2010 u 12:27

Izvor: -

Tagovi: -

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.