BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Građani BiH u Rusiju mogu putovati bez viza

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se jučer 31. maja 2013. godine u Moskvi sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

Nakon sastanka Lagumdžija i ministar Lavrov su potpisali Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o uzajamnim putovanjima građana i Plan konsultacija ministarstava vanjskih poslova BiH i Ruske Federacije za period 2013. – 2014. godina.

 

Lagumdžija i ministar Lavorov su tokom sastanka konstatirali da Bosna i Hercegovina i Rusija imaju dobre i stabilne odnose, te da postoji obostrani interes da se bilateralni odnosi unapređuju u svim aspektima, posebno ekonomskim.

 

Lagumdžija je istakao da je Rusija, osim što igra veliku i značajnu ulogu u međunarodnim političkim i ekonomskim odnosima, garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i značajan ekonomski partner Bosne i Hercegovine, te izrazio zainteresiranost BiH za intenziviranje bilateralnih posjeta na visokom i najvišem nivou i želju da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin posjeti BiH.

 

Tokom razgovora o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje BiH i Rusije sagovornici su pozdravili održavanje Privrednog foruma BiH – Ruska Federacija, na kojem je sa bosanskohercegovačke strane učestvovala privredna delegacija koja je u Moskvu doputovala u pratnji Lagumdžije i u kojoj se nalazio i predstavnik ruske Sberbanke koja predstavlja jednu od uspješnih ruskih investicija u BiH.

 

Lagumdžija je istakao zainteresiranost BiH za unapređenje ekonomske saradnje sa Rusijom, posebno u oblasti investicija i istakao da su bh. firme željele ponuditi svoje proizvode za veliko rusko tržište. S obzirom na veliki deficit u trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje Lagumdžija je kazao da bi za BiH i njene kompanije bilo veoma korisnokada bi Rusija jednostrano uvela preferencijale, barem za određene robe, čime bi robe porijeklom iz BiH bile konkurentnije na ruskom tržištu.

 

Lagumdžija i ministar Lavorov su posebno pozdravili potpisivanje Sporazuma o uzajamnim putovanjima kojim se građani BiH i Rusije oslobađaju viza za ulazak, prolazak i boravak u dvjema zemljama do 30 dana, i ocijenili da će navedeno bez sumnje doprinijeti daljnjem jačanju poslovne saradnje, te donijeti pozitivne pomake u oblasti turizma, obrazovanja i kulture.

 

Sagovornici su izrazili očekivanje da će ubrzo početi rješavanje pitanja međusobnih finansijskih potraživanja između BiH i Rusije, te se dogovorili da bude ubrzana procedura za potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazuma o uzajamnoj zaštiti investicija između dvije zemlje.

 

Tokom razgovora bilo je riječi i o vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine i Rusije, saradnji dviju zemalja na multilateralnom planu, te određenim međunarodnim pitanjima.

Subota, 01. Juni 2013 u 15:03

Izvor: bh-news

Tagovi: vize, bh. građani, Zlatko Lagumdžija

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.