BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

SDU BiH: Mostar proglasiti glavnim gradom Federacije

Na današnjoj press konferenciji SDU BiH prezentovano je rješenje pitanja statutsa Grada Mostara u sklopu inicijative za promjenu Statuta Grada Mostara i predstojećih razgovora o preustroju Federacije BiH.

SDU BiH predlaže pet principa po pitanju ustroja Grada Mostara.

 

U predstojećim Ustavnim promjenama u Federaciji BiH, Mostar treba proglasiti glavnim gradom Federacije BiH.

 

“Mostar treba urediti kao Grad, u čijem sastavu bi bile tri multietične općine. Granice općina ne bi išle duž rijeke Neretve, odnosno linijom ratnog razgraničenja, već bi bile ustrojene po principu stvaranja multietničkih općina obuhvatajući obje obale rijeke Neretve.

 

Nazivi općina bi bili plod dogovora, a mogle bi nositi nazive – Mostar Sjever, Mostar Centar i Mostar Jug, te bi tako bile i geografski-teritorijalno uređene.

 

Omjer stanovništva unutar općina treba biti takav da niti u jednoj općini (podjela mjesnih zajednica) nema apsolutne dominacije jednog od konstitutivnih naroda u brojčanom smislu (više od 60%).

 

Svaka od općina imala bi načelnika i općinsko vijeće. Broj Vijećnika uskladio bi se sa brojem stanovnika i trebao bi biti jednak u svim općinama (npr. da svaka broji po 25 vijećnika).

 

Grad Mostar imao bi Gradsko Vijeće, koje bi se sastojalo od jednakog broja vijećnika iz sve tri općine (maksimalno npr. po 9 vijećnika iz svake od općina).

 

Mostar treba imati Gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika, koji ne mogu biti iz istih konstitutivnih naroda i ostalih. Npr. ako je Gradonačelnik iz reda Hrvatskog naroda, zamjenici moraju biti Bošnjak i Ostali ili Srbin i Ostali ili Srbin i Bošnjak.

 

Činjenica je da je Grad Mostar već dvadeset godina politički podijeljen grad i žrtva različitih političkih stavova, sa kojima se ne uspjeva izvršiti njegova ekonomska, politička, kulturna, sportska i socijalna reintegracija.

 

Proglašavajući Mostar glavnim gradom Federacije, stvorile bi se pretpostavke za njegov brži ekonomski razvitak, demografsku fluktaciju stanovništva i njegovo pretvaranje u veliki administrativni i diplomatski centar, što bi otvorilo perspektivu prevazlilaženja postojećih nacionalnih, političkih i psiholoških podijela građana Mostara. Obzirom na značaj glavnog grada entiteta, sigurno će se povećati i prisustvo međunarodnih organizacija, institucija, diplomatskih predstavništava, čime se uistinu otvara perspektiva za Grad Mostar kao središta cijele Hercegovine.

 

Grad Mostar kao glavni Grad F BiH bio bi sjedište Parlamenta FBIH, Predsjednika FBIH i njegovih zamjenika, kao i sjedište Vlade FBIH, te najmanje 50% ministarstava. Ostala ministarstva mogu biti dislocirana (kao što su i danas) i u druge gradove u FBIH”, saopćeno je iz SDU BiH.

Ponedeljak, 11. Februar 2013 u 14:58

Izvor: bh-news

Tagovi: sdu bih, mostar, glavni grad

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.