COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Meho Džeger, posljednji mostarski boem

Na 'Šantićevim večerima poezije 2012' u Mostaru promovirana su 'Sabrana djela' Mehmeda Humačkića zvanog Meho Džeger, objavljena u izdanju mostarskog ogranka SPKD 'Prosvjeta'.

Meho Džeger je posljednji pravi mostarski boem, nesuđena rock'n' roll zvijezda i veliki ljubavnik, čiji je pjesnički opus, kao i sam život, obilježio surovi realizam

 

Ima neke poetske pravde u tome što je četvrta po redu objavljena knjiga pjesama Mehe Džegera, tačnije njegova Sabrana djela, promovirana u okviru ovogodišnje manifestacije Šantićeve večeri poezije.

 

Za Mehu se te večeri u Mostaru, kao i ko zna koliko puta ranije, moglo čuti da je bio “pjesnik prezrenih i odbačenih”.

 

U tih par riječi stane otprilike sve ono što je većina ljudi, čak i onih koji su ga svakodnevno viđali kako ponosno uzdignute glave sa šeširom, u kožnom prsluku i kaubojskim čizmama luta ulicama grada na Neretvi, znala o Mehi i njegovom samačkom životu obilježenom velikim, nikada ostvarenim snovima o uspjehu na svjetskoj rock sceni, kakve potajno sanjaju mnogi.

 

Ali ponajviše bijedom i siromaštvom one vrste od kojeg ljudi okreću glavu i žurno prelaze na drugu stranu ulice, u neodređenom strahu da bi se takva sudbina, poput kakve teške zarazne bolesti, ako je i samo okrznu, mogla prenijeti na njih.

 

SVE MEHINE LJUBAVI

Aleksa Šantić je, slično kao njegov sugrađanin Meho nekih stotinjak godina kasnije, živio u burnim vremenima u kojima se na pjesnike gledalo kao na prilično beskorisne članove društva, nesposobne da usvoje društvene konvencije i predaju se zadanim normama građanskog života što bi, ukratko, značilo da baš “nisu sasvim svoji”.

I baš kao i Meho, i najpoznatiji mostarski pjesnik Šantić neiscrpnu inspiraciju nalazio je - u ženama.

 

Književni kritičari i poetski znalci rekli bi vjerovatno da između Mehine i Aleksine ljubavne poezije ima malo dodirnih tačaka, ali suština je zajednička - a zove se čežnja.

 

“Da smo imali sina, zvao bi se Mick”, napisao je Meho u pjesmi posvećenoj izvjesnoj Merkunisi, jednoj od njegovih mnogobrojnih, stvarnih ili izmišljenih, opjevanih i uglavnom nesretnih ljubavi.

 

“Besmrtnim likovima anđeoskih žena poput Danteove Beatrice, Petrarkine Laure ili Aleksine Emine, danas mirne duše možemo pridodati Džegerovu Cunu, Klaudiju ili Nijazu…”, rekao je Nino Raspudić, profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta, predstavljajući 2002. godine Mehinu zbirku poezije, jednostavno naslovljenu Pjesme. 

 

Za ćudoredni mostarski svijet, upeglan, najeden, obučen i obuven, Mehmed Humačkić bio je „redikul, skitnica, problem, pijanac, budala, probisvijet“...

 

Meho nije umio mrziti, barem ne kao što mrze 'intelektualci' i 'činjenica znalci', oni koji su se i u životu i u školi učili mržnji.

 

Pored ljubavnih pjesama koje, kao i čitav Mehin poetski opus, karakterizira surovi realizam (Gledam te Nermina/Imaš kovrdžavu kosu/I dobre guzove/Za meljanje/Ko kifle u Dugalića pekari/I rekao sam ti to/A ti si meni samo rekla - MRŠ), Mehina specijalnost bile su i podrugljive pjesme o onima koji su na njega gledali s visine.

 

“Podrugljiva pjesmica je bila njegovo oružje, moćno i nezaustavljivo, oružje koje ga je nadživjelo“, kaže Veselin Gatalo.

 

U mostarskim analima ostaće zabilježeno i kako je Meho svojevremeno odlučio da se počne aktivno baviti politikom. Osnovao je svoju Boksersko-rokersko-fudbalsko-skakačku stranku, sakupio je i 200 potpisa, ali zbog njegovog hroničnog problema - nedostatka novca - nije, nažalost, izašao na izbore.

 

Iza Mehe Džegera, posljednjeg mostarskog boema i skitnice, ostale su neke nezaboravne pjesme čija se vrijednost, kako to obično biva, počela stidljivo prepoznavati tek sada, nekoliko godina nakon njegove smrti, i to ponajviše zahvaljujući Mehinim hercegovačkim „fanovima“ koji njegovu poeziju objavljuju na domaćim web portalima i forumima.

 

Nedelja, 23. Septembar 2012 u 10:08

Izvor: slobodna bosna, bh news

Tagovi: meho dzeger, mehmed humackic

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.