BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Roditeljska pažnja: Minimalno 300 KM za opremu školarca

Početak školske godine se bliži, djeca se raduju nastavku učenja i druženja, a većina roditelja već je počela prebrojavati i odvajati novac za udžbenike, sveske, olovke, pernice, odjeću, ali i kompjuterske dijelove, printere, tonere i druge stvari koje su i ove godine prilično skupe.

Osim udžbenika, na početku školske godine potrebno je kupiti i školske torbe, dodatnu literaturu, te je opremanje jednog ili više školaraca značajni udar na kućni budžet, ako se zna da je prosječna plaća tek nešto viša od 800 maraka.

 

Za najskromniju varijantu opremanja djeteta za školu treba izdvojiti 300 KM, a u ovu cijenu nisu uračunati dodatni pribori za predmete.

 

Cijene udžbenika su na nivou prošle godine, od 10 do 12 KM. Naravno, iz ovih cijena "iskaču" udžbenici za engleski jezik, koji su neuporedivo skuplji od ostalih.

 

Većina banjalučkih knjižara već od početka avgusta opremljena je kompletima udžbenika, a osim onih za prve i druge razrede osnovnih škola, koje će finansirati Vlada RS, najjeftiniji komplet udžbenika košta oko 65 maraka.

 

- Komplet udžbenika za treći razred košta 64,5 KM, za četvrti 72 KM, peti 70 KM, šesti 139,5 KM, sedmi 110 KM, osmi 149,5 KM i deveti razred 132,5 KM - kazali su u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS.

 

Učenici u FBiH od petog do osmog razreda osnovne škole samo za udžbenike izdvojit će maksimalno oko 150 KM. U Federaciji udžbenike kupuju svi, pa čak i prvačići.

 

Ovdje nisu uračunate zadaćnice i radni listovi koji koštaju oko sedam KM po komadu, kao ni pribor za likovnu kulturu, a da kupite sve potrebno, flomastere, tempere, vodene i suhe bojice, plasteline i blokove za crtanje, potrebno vam je oko 20 KM.

 

Cijena školskih ruksaka kreće se od 30 do 150 KM.

 

Posebna priča prilikom izdvajanja novca za kupovinu školskih potrepština je oprema za tjelesni odgoj, što uključuje kupovinu patika i trenirki, za šta je potrebno izdvojiti još najmanje 50 maraka.

 

Ako školujete dvoje djece, morat ćete izdvojiti minimalno 600 KM kako biste im osigurali neophodan pribor i knjige za rad.

 

Nova školska godina počinje 3. septembra, a do tada mnogi roditelji dat će i posljednju marku zbog sve skupljeg "besplatnog obrazovanja", kako ga nazivaju.

 

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOiO) BiH, kazao je da se za manje od 300 KM ne može opremiti dijete za školsku godinu.

 

- Imamo osnovno obrazovanje kao ustavnu kategoriju kao obavezno, onda bi trebalo biti besplatno. Nama se još priča da je to besplatno, ali kada u konačnici vidite koliko košta to osnovno obrazovanje, ne treba postavljati pitanja zašto djeca na ruralnim područjima ne završavaju školu - kazao je Šatorović za Avaz.

Petak, 17. Avgust 2012 u 07:56

Izvor: avaz, bh news

Tagovi: udzbenici, pocetak skole, izdvajanja, udruzenje roditelja

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.