BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Zlatko Lagumdžija: Neću podnijeti ostavku

Neki novinari su spočitali Lagumdžiji što je putovao privatnom letjelicom u vlasništvu čovjeka kojeg je svojevremeno u predizbornoj kapmanji ocijenio vrlo negativno (lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića)

Po povratku sa vanrednog samita Organizacije islamske saradnje (OIC) održanog u saudijskom gradu Meki, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je izjavio da je cilj njegovog putovanja bilo i posredovanje za pomoć bh. državljanima koji žele da izađu iz Sirije, kao i reafirmacija ekonomskih veza BiH s prijateljskim zemljama, učesnicama Samita.

 

Što se tiče oficijelnog dijela ovog skupa, i pored početnih oprečnih stavova nekih zemalja o sirijskom pitanju, usvojena je zajednička deklaracija prema kojoj je jasno da je pad aktuelnog sirijskog režima, koji ubija svoje ljude, samo pitanje vremena, a interes svih zemalja OIC-a je da se to desi što prije i što mirnije, rezimirao je Lagumdžija.

 

Usvojen je i kominike o solidarnosti unutar islamskog svijeta i s drugim kulturama te inicirano osnivanje globalnog centra posvećenog unutarislamskom i dijalogu s drugima.

 

Na današnjoj pres-konferenciji je postavljeno i novinarsko pitanje o načinu na koji je ministar putovao u Saudijsku Arabiju, privatnim avionom koji je iznajmljen za 8.000 KM, kako je on naveo.

 

Neki novinari su spočitali Lagumdžiji što je putovao privatnom letjelicom u vlasništvu čovjeka kojeg je svojevremeno u predizbornoj kapmanji ocijenio vrlo negativno (lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića), na šta je on odgovorio da je naša zemlja jedina koja nema avion za državnu delegaciju te da bi on uvijek, kad treba platiti za to, izabrao bh. firmu prije nego bilo čiju drugu.

 

Osim toga, kazao je, troškovi za četvoročlanu bh. delegaciju iznosili bi minimalno 20.000 KM da je putovala redovnim letom, a on kao ministar vanjskih poslova, uvijek će razmišljati o povoljnijoj varijanti, dodao je.

 

Izjavio je i da bi bh. diplomate ustupile svoje mjesto po povratku u avionu bh. izbjeglicama iz Sirije da su se eventualno pojavile danas u Istanbulu.

 

Na konferenciji mu je postavljeno i pitanje da li će podnijeti ostavku, koju od njega traže neki politički faktori u BiH.

 

Odgovorio je da to neće učiniti i da bi ostavku podnio da to od njega traže političke snage koje mogu formirati parlamentarnu većinu, javlja Fena.

 

Za glasanje predstavnika naše zemlje o Rezoluciji o Siriji u Generalnoj skupštini UN-a naveo da je tu sve urađeno prema ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, instrukcijama iz Predsjedništva BiH i u skladu s bh. opredjeljenjima prema međunarodnim dokumentima, što je on spreman obrazložiti i u državnom parlamentu.

Četvrtak, 16. Avgust 2012 u 21:37

Izvor: bh-news

Tagovi: Zlatko Lagumdžija, ostavka

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.