BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Sporan način imenovanja posebnog federalnog tužioca

Asim Crnalić kaže da specijalni tužilac mora proći istu proceduru kao i druge kolege. 'On se imenuje na isti način kao i svaki drugi tužilac. U Zakonu možete svaku glupost progurati', rekao je Crnalić

Zdravko Knežević, federalni tužilac, i članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Biljana Simeunović i Asim Crnalić smatraju da Prednacrt Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) nije u skladu sa postojećim pravilima i zakonima.

 

Za njih je sporan način izbora posebnog federalnog tužioca koji bi se bavio suzbijanjem korupcije i organizovanog kriminala te vođenjem ovakvih postupaka na Vrhovnom sudu FBiH.

 

Prednacrt Zakona, koji je predložila Vlada FBiH, predviđa osnivanje Posebnog odjela Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i Posebnog odjela Vrhovnog suda koji bi procesuirao ta djela.

 

Posebnog tužioca koji bi vodio Odjel imenovalo bi, prema prijedlogu, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), na prijedlog glavnog federalnog tužioca.

 

Članica VSTV-a Biljana Simeunović kaže za CIN da Vijeće do sada nije biralo tužioce ni po čijem mišljenju.

 

Njen kolega Asim Crnalić kaže da specijalni tužilac mora proći istu proceduru kao i druge kolege. „On se imenuje na isti način kao i svaki drugi tužilac. U Zakonu možete svaku glupost progurati“, rekao je Crnalić.

 

Zdravko Knežević, glavni federalni tužilac, kaže da sumnja da će dobiti ovlasti da on predlaže posebnog tužioca. U razgovoru za CIN Knežević kaže da je vjerovatnije da će dobiti ovlasti da predloži VSTV-u raspisivanje konkursa za ovu poziciju.

 

Za pravnike je sporno i formiranje Posebnog odjela Vrhovnog suda za korupciju i kriminal. Crnalić kaže da je sporna objektivnost, ako ista institucija provodi postupak i u prvom stepenu i u žalbenom.

 

„Sve kolege koje su u prvostepenom odjeljenju, odnosno u Raspravnom odjeljenju u kojem se raspravlja o krivičnom djelu, su u najbližim odnosima sa svojim kolegama koje su u Žalbenom odjeljenju“, objasnio je Crnalić.

 

Prema predloženom Nacrtu Zakona, Posebni odjel Federalnog tužilaštva bi uz posebnog tužioca i zamjenika imao tužioca i istražitelja te Sudsku policiju na usluzi.

 

Predviđa se saradnja i sa „saradnikom pravosuđa“ - pravosnažno osuđenom osobom koja bi svojim svjedočenjem u kaznenom postupku mogla doprinijeti razjašnjavanju kaznenog djela.

Ovaj odjel Tužilaštva bi djelovao na području FBiH, a uz djela organiziranog kriminala i korupcije bi imao nadležnost za djela prouzrokovanja lažnog stečaja.

 

Uz obrazloženje prijedloga ovakvog zakonskog rješenja navedeno je da Federalno tužilaštvo i sada ima nadležnost da sprovodi istražne radnje i vrši funkciju kaznenog progona i za djela međukantonalnog kriminala i organiziranog kriminala, ali da se to trenutno ne provodi zbog „složenosti, kompleksnosti i nedostatka kapaciteta“.

 

Za sada nema procjena koliko bi koštalo uspostavljanje novog sistema.

 

CIN je u septembru prošle godine objavio priču o Specijalnom odjelu Tužilaštva u RS-u koje je nadležno za procesuiranje organiziranog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala u tom entitetu.

 

Nadležno je za procesuiranje djela koja nose kaznu od najmanje pet godina zatvora.

 

Od osnivanja, prije šest godina, za privredni kriminal je do sada procesuirano 59 osoba, od čega je njih 39 osuđeno na ukupno 25 godina zatvora.

 

Šest je dobilo uslovnu kaznu, dok ih je 14 oslobođeno. Do objavljivanja priče, dvije trećine osuđenih je dobilo između tri mjeseca i šest mjeseci zatvorske kazne, a najveća izrečena kazna je dvije godine.

Četvrtak, 16. Avgust 2012 u 14:41

Izvor: cin.ba

Tagovi: Imenovanje posebnog federalnog tužioca

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.