BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Dodikovom sinu Igoru produžen kreditni rok

'Famozna firma Fruit eco nije vraćala kredit po osnovu ugovora o kreditu od tri miliona maraka i IRB joj je omogućila da produži grejs period s dvije na pet godina', kazao je Čavić na konferenciji za novinare.

Suvlasnik firme “Fruit eco” je sin predsjednika RS-a Milorada Dodika, Igor Dodik. IRB je ovoj firmi u julu 2008. godine dodijelila kredit od tri miliona maraka, koji je plasiran putem Balkan-investment banke.

 

Predsjednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić izjavio je da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) pod ogromnim političkim uticajem vrha vladajućeg Saveza nezavinsnih socijaldemokrata (SNSD), zbog čega je postala pokretač problema u bankarskom sektoru ovog entiteta.

 

Čavić je naveo da je Vlada RS donijela odluku da određenim firmama dodijeli nove grejs periode za otplatu kredita, plasiranih putem IRB-a, jer ta preduzeća nisu bila u stanju da ih vraćaju.

 

“Famozna firma Fruit eco nije vraćala kredit po osnovu ugovora o kreditu od tri miliona maraka i IRB joj je omogućila da produži grejs period s dvije na pet godina”, kazao je Čavić na konferenciji za novinare.

 

Suvlasnik firme “Fruit eco” je sin predsjednika RS-a Milorada Dodika, Igor Dodik. IRB je ovoj firmi u julu 2008. godine dodijelila kredit od tri miliona maraka, koji je plasiran putem Balkan-investment banke.

 

Predsjednik DP-a je ocijenio da je IRB postala pokretač problema u bankarstvu RS, pojašnjavajući da ova banka indukuje nelikvidnost banaka, plasirajući kredite koji se ne vraćaju, kao i plasirajući hartije od vrijednosti koje će biti naplaćene tek za deset do 15 godina.

 

Čavić je dalje naveo da Vlada RS nije uplatila svoj osnivački ulog za uspostavljanje Agrobanke u RS, jer je čekala odluku Vlade Srbije o formiranju ogranka ove banke u RS, ali je istakao da je problem u tome što je vlast u RS “pristala olako, bez ikakvih saznanja o poslovanju te banke u Srbiji” da potpiše ugovor o formiranju ogranka Agrobanke u RS.

 

“Kako Vlada može da dogovara, čak i potpisuje ugovore o formiranju nove banke, a da pri tome ne izvrši analizu s kim pravi taj posao”, kazao je Čavić.

 

Prema njegovim riječima, Vlada RS je taj princip ranije primjenila kupujući 20 posto dionica Bobar banke i 14 posto dionica Balkan-investment banke.

 

“Spekulativnim ulascima u banke, Vlada RS pokušava da spasi povlaštene banke, jer su njihovi brojni plasmani često vrlo rizični”, kazao je predsjednik DP-a, dodajući da su rizični krediti IRB-a plasirani upravo putem ove dvije banke.

 

Čavić je još rekao da RS ima “neozbiljnu Vladu”, da ovaj entitet bilježi pad BDP-a, te da će se rebalansom budžeta u septembru desiti “nova otimanja od socijalno najugroženijih kategorija stanovništva, da bi se spasila likvidnost budžeta i tako stvorili uslovi za dobijanje novog kredita od MMF-a”.

 

Lider DP-a dalje je rakao da je firma “Grand trejd” na posjedu Zemljoradničke zadruge “Agropromet” u Banjaluci istresla stotine hiljada kubika zemlje iskopane u centru grada, gdje je počela gradnja stambeno-poslovnog kompleksa.

 

On je naveo da je tako uništeno pet dumuma voćnjaka i zelene površine, a da za to niko ne odgovara.

 

“Grand trejd”, firma u vlasnišvu banjalučkog biznismena Mileta Radišića, u centru Banjaluke gradi stambeno-poslovni kompleks, zbog čega su građani protestirali više od mjesec dana.

Subota, 11. Avgust 2012 u 21:29

Izvor: slobodna bosna, bh news

Tagovi: Igor Dodik, fruit eco

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.