BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Banke neće da mijenjaju oštećene novčanice, iako to moraju

Do nedavno je Centralna banka BiH mijenjala oštećene novčanice fizičkim licima, ali više to ne radi i to je sada obaveza komercijalnih banaka.

Ako klijent dođe u bilo koju poslovnicu, bilo koje komercijalne banke u BiH, ona bi mu morala zamijeniti oštećene novčanice strane ili domaće valute.

 

Da u praksi nije baš tako, pokazuju iskustva klijenata. Neki od njih su iz nekoliko poslovnica vraćeni s obrazloženjem da banka ne mijenja oštećene novčanice. U većini slučajeva građani uspijevaju zamijeniti novčanice samo ako imaju "nekog svog" u banci, piše Oslobođenje.

 

U Centralnoj banci BiH i Agenciji za bankarstvo Federa cije BiH potvrdili su da su banke obavezne da mijenjaju oštećene novčanice.

 

Na pitanje ta ako ipak neće, u CBBiH su odgovori li da građani trebaju od banke tražiti potvrdu da neće zamijeniti novčanice, zatim uložiti žalbu banci i entitetskoj agenciji za bankarstvo.

 

U Agenciji za bankarstvo FBiH kažu da je procedura u sličnim slučajevima propisana odlukom o postupanju po prigovorima klijenata. Prema ovoj odluci, klijent uloži žalbu banci, koja nakon razmatranja žalbe predlaže rješenje problema.

 

Klijentu se dostavlja prijedlog i ostavlja mu se određeni rok da se izjasni prihvata li prijedlog ili ne. Ako ne prihvata, onda se prigovor šalje Agenciji, koja utvrđuje ispravnost navoda jedne i druge strane te donosi rješenje po kojem obje strane moraju postupiti.

 

Problem kod prigovora bankama i Agenciji je to što proces traje minimalno mjesec. S druge strane, problem je i to što klijenti nisu upoznati sa ovom mogućnošću.

 

U jednoj od banaka su kazali da oni bez naknade mijenjaju oštećene novčanice domaće valute - konvertibilne marke, dok se za zamjenu stranih valuta naplaćuje provizija, a i procedura zamjene je komplikovanija.

 

Na godišnjem nivou, ukupna vrijednost zamijenjenih novčanica simbolična.

Utorak, 07. Avgust 2012 u 10:01

Izvor: oslobodjenje, bh news

Tagovi: ostecene novcanice, banke

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.