COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Džoni Štulić: Živim asketski, proučavam Kraljevića Marka i snimam pjesme

Na svoj kanal na YouTubeu Džoni Štulić postavio je tokom vikenda 18 novih snimaka - tačnije bisera narodne muzike, koje je obradio i snimio ovaj legendarni muzičar. Među njima su kompozicije 'U lijepom starom gradu Višegradu', 'Dobro jutro, moj bekrijo', 'Nema ljepše djevojke', 'Sliku tvoju ljubim', 'Volem diku', 'U ranu zoru'...

Čini se da je Džoni, nakon dugih godina izolacije u Holandiji, odabrao upravo YouTube kao način komunikacije sa svojom brojnom publikom, koja je doslovno gladna svega što napravi ovaj jedinstveni autor i muzičar.

 

Od marta 2011. obradio je, snimio i putem YouTubea poklonio publici 320 hitova.

 

"Osnovna stvar je da, kada je nešto friško, da to odmah snimim ako imam mogućnosti, jer onda najbolje ispadne. Čim ja to nosim u sebi dva dana, sedmicu, izgubim odnos prema tome i ne mogu ništa više od toga napraviti. Potrefi se jednostavno. Internet mi je mnogo pomogao, znao sam 90 posto tih pjesama više-manje, ali dosta je sitnica i dobro ti dođe. Inače ne bih mogao napraviti sve što postoji i čak obogatiti nekim stvarima koje su izvan toga", kazao je Štulić za Avaz.

 

Zašto narodne pjesme? Zašto Vas upravo to vuče?

- Zato što je to narodno. Pjesma je pjesma. Narodne, koje su sačuvane, uglavnom na melodiju idu, a najvažnije mi je to što ovo niko prije nije napravio. Meni je trebalo za taj projekt 20-30 godina, to su dva agregatna stanja, kao struja 110 i 220 volti. Ono što sam počeo šezdesetih godina je muzika na ritam, a narodna je ili na drugom ritmu ili bez ritma. E, sad, meni je najveći problem bio kako da to prebacim iz jednog u drugo stanje. To je samo pjesma kao što treba biti.

 

Ne postavljate svoje nove autorske pjesme na YouTube?

- Ne. I svoje nove pjesme neću stavljati. One nisu za YouTube. To je privatna stvar. I ovo je privatna stvar, ali na kraju krajeva, ne živi čovjek na Marsu i to je jedan kompromis, pola-pola.

 

Hoćete li objavljivati pjesme na CD-u?

- Ma kakvi! Ne dolazi u obzir.

 

Zbog čega to objavljujete na YouTubeu? Šta Vam je cilj?

- Nema nikakvog cilja. Naprosto mi je drago kada se relaksiram, kada oči umorim književnošću, da, onda, malo čujem nešto što mi se dopada.

 

I dalje pišete?

- Moram nešto raditi. Uvijek ima nekih rupa i čovjek nehotično nabasa na nešto.

 

Šta sada proučavate?

- Kraljevića Marka. To je kraj 14. stoljeća. Dosta stvari tu ne štima. Narodne pjesme sigurno nose dosta toga, ali o njemu se ne zna ništa osim da se ženio i da je ponovo mijenjao drugu ženu za prvu te da je poginuo 1395. Najvažnija stvar su dubrovački arhivi, jer je u to vrijeme Dubrovnik bio najpouzdaniji bankarski grad. Eto, to me zanima...

 

Vaši advokati su prije nekoliko mjeseci najavili tužbu protiv "Croatia Recordsa" zbog neovlaštenog objavljivanja CD-ova grupe "Azra". U kojoj je to fazi?

- Vidjet će se.

 

Niste se slagali ni s tim što klub u Sarajevu nosi Vaše ime.

- Ime je ostalo, to se mene ne tiče. Ali, moje slike sigurno me se tiču. Ali, to je svršena priča. Mojih slika više nema niti bilo čega što je povezano sa mnom. To je sada uredu.

Utorak, 07. Avgust 2012 u 09:02

Izvor: avaz, bh news

Tagovi: dzoni stulic, johnny stulic

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.