BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Radmanović: Lagumdžija bi trebalo da podnese ostavku

Postupajući po uputi MVP-a BiH, predstavnik Stalne misije BiH pri UN-u glasao za rezoluciju.

Ukoliko je ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija dao nelegalnu instrukciju predstavniku BiH da u Generalnoj skupštini UN glasa za rezoluciju o Siriji, onda bi morao da podnese ostavku, izjavio je Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

 

"Takva instrukcija se smjela izdati samo ako su tri člana Predsjedvništva BiH dogovorili stav. Postavlja se pitanje koje nije čisto politički stav: Kako se odgovara kada neko prekrši Ustav?! Smatram da je ostavka prvi potez", rekao je Radmanović.

 

On je naglasio da se nije moglo i smjelo dogoditi da predstavnik BiH baz usaglašenog stava Predsjedništva na sjednici Generalne skupštine UN glasa za rezoluciju o Siriji, koju je predložila Saudijska Arabija.

 

"To je ustavna kategorija. Predsjedništvo BiH odlučuje konsenzusom o spoljnoj politici i ovim glasanjem se pokazuje da je dio nosilaca funkcija u BiH spreman da napravi unutrašnji problem zbog međunarodnih pitanja u kojima BiH ne učestvuje", rekao je Radmanović.

 

Prilikom jučerašnjeg glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) o rezoluciji o Siriji, predstavnik Stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN-u podržao je ovu rezoluciju, saopćilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

 

Postupajući po instrukcijama ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, a temeljeno na stavu Predsjedništva BiH, predstavnik BiH glasao je za ovu rezoluciju, koja je juče usvojena sa 133 glasa za, 12 protiv i 31 suzdržanim glasom.

 

U saopštenju MVP-a BiH navodi se da je jučer, 3. avgusta 2012, rezolucija o Siriji u Generalnoj skupštini UN-a usvojena glasovima dvije trećine zemalja članica UN-a, odnosno sa 133 glasa "za", među kojima su sve zemlje članice EU-a, koje su i kosponzorirale rezoluciju, zatim Sjedinjene Američke Države, Brazil, Kanada, Meksiko, kao i nama susjedne države Srbija, Hrvatska, Crna Gora, a rezoluciju je podržala i Albanija.

 

Protiv usvajanja rezolucije bile su Kina, Sirija, Kuba, Iran, Sjeverna Koreja, Bjelorusija, Bolivija, Nikaragva, Mijanmar, Zimbabve i Venecuela, a među suzdržanim zemljama bile su Indija i Pakistan.

Subota, 04. Avgust 2012 u 15:28

Izvor: agencije, bh news

Tagovi: Nebojša Radmanović, un, Sirija, rezolucija

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.