BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

"Končarov" voz za mjesec napravio štetu od oko 1,5 miliona maraka

Moderni 'Končarov' voz, koji od 2. jula saobraća na dionici Zenica - Sarajevo - Mostar, pokazao se, očito, kao loš poslovni potez ove kompanije, jer je zbog konstantnog kašnjenja, malog broja prevezenih putnika i kvarova ugrozio saobraćaj teretnih vozova čiji je promet opao za više od 20 posto, a to je, prema podacima Službe za plan i analizu ŽFBiH, ovu firmu koštalo oko 1,5 miliona KM.

Voz koji je Vlada FBiH s perjanicom SDA Nedžadom Brankovićem na čelu kupila za 5,3 miliona eura nabavljen je s ciljem modernizacije ŽFBiH.

 

Stručnjaci iz oblasti željezničkog saobraćaja mišljenja su da je BiH potrebna modernizacija željezničkog saobraćaja, ali da kupovina "Končara" i "talgo" vozova nije pravi potez.

 

Prodekan Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu Osman Lindov kaže za "Dnevni avaz" da će moderni "Končarov" voz "Željeznicama" donijeti više štete nego koristi te da se trebalo dobro razmisliti prije nego što je uopće kupljen.

 

- Niskopodni voz će stvarati samo štetu, ali ne samo on nego i kupljenih devet garnitura "talgo" vozova koji stoje još skladišteni. Problem je u prijevozu putnika, nedostaku dobrog plana aktivnosti, redova vožnje koji su primamljivi, te njihovoj promociji koja je, bez sumnje, izostala - smatra Lindov.

Lindov je ocijenio da je potreban dugotrajan proces da se na "Željeznice" povrate putnici, bez obzira na cijene karata.

 

Nije isplativ

- Ako nema putnika, nijedan voz nije isplativ, pa tako ni "Končar". Putnici se mogu vratiti samo dobrim uslugama, kvalitetom, ali i odgovarajućom brzinom. Istina, prijevoz nikada nije bio isplativ ni u jednoj državi. Teretni vozovi su ti koji donose pare. No, pitanje je da li je trebalo ugovarati poslove ako se na našim prugama ne može ostvariti odgovarajuća brzina voza te ako će, umjesto 160, voziti 60 kilometara na sat - kaže Lindov.

 

Pruge u lošem stanju

Lindov naglašava da će se putnici voziti vozovima samo ukoliko im "Željeznice" osiguraju atraktivne linije, što danas nije slučaj.

 

- Građani BiH se već 20 godina ne voze vozovima, što znači da je taj vid vožnje totalno stao. Mora se znatno više ulagati u pruge koje su u katastrofalnom stanju. Nije dovoljno samo zavrtjeti priču s "Končarom", koji će vam stvarati jedino gubitke - istakao je Lindov.

Utorak, 31. Juli 2012 u 11:16

Izvor: avaz, bh news

Tagovi: voz koncar

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.