BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Sarajevogas: Stidimo se građana

Isključenje plina potrošačima - platišama je kršenje Zakona o zaštiti potrošača, jer je time prekršeno jedno od osnovnih prava potrošača - ''pravo na pristup osnovnim robama i uslugama'', kazala nam je Mediha Bakalović, pomoćnik ombudsmena za zaštitu potrošača.

Naime, BH gas je jučer u osam sati prekinuo isporuku prirodnog gasa KJKP Sarajevogasu i zvorničkoj kompaniji Birač zbog velikih dugova ova dva preduzeća BH gasu, kazali su u KJKP Sarajevogas, dok su iz BH gasa poručili da nisu potpuno obustavili nego su isporuke smanjili za 50 posto.

 

U svakom slučaju, stanovnici Kantona Sarajevo jučer su ostali bez plina, a pojedini potrošači ovaj energent su mogli koristiti samo dok je bilo nešto zaliha u cijevima.

 

Mehmedalija Sijarić, izvršni direktor za razvoj Sarajevogasa, kazao je za Oslobođenje da je ta kompanija odmah isključila dužnike, a one koji neredovno plaćaju duži period Sarajevogas je još i tužio.

 

Također, ova kompanija je dugogodišnjim partnerima poslala obavještenje o novonastaloj situaciji te ih zamolila da pređu na alternativno gorivo kako bi ono plina što je ostalo u sistemu mogla koristiti kućanstva.

 

Kako je plina nestalo i kućanstva su morala preći na alternativni izvor energije. U većini domaćinstava u Kantonu Sarajevo to je električna energija. Može se samo pretpostaviti do kolikog povećanja potrošnje struje je došlo nakon što je nestalo plina. Nije teško pogoditi ko ima najviše koristi što nema plina.

 

- Plin je potpuno isključen i nema ga. Sa kolegama iz BH gasa dogovorili smo da puštaju određene količine gasa kako bismo zapunjavali sistem da ne dođe do pada pritiska i gašenja sistema. Što se tiče sigurnosti, građani mogu biti sigurni da neće doći do neke havarije pošto imaju sigurnosne ventile. Za nas bi bila najnepovoljnija varijanta da pritisak skroz padne jer bismo onda morali obići sve potrošače da provjerimo sigurnosne ventile, rekao je Sijarić.

 

U BH gasu kažu da su prinuđeni na ovaj potez jer nisu više u mogućnosti izmirivati fakture prema ino-isporučiocu i ino-transporterima gasa te su suočeni sa prijetnjom obustave isporuke prirodnog gasa za čitavu BiH. Dugovanje Sarajevogasa na današnji dan je negdje oko 37 miliona KM, a Birača oko 21,5 miliona KM, kazao je za Oslobođenje direktor tehničkog sektora BH gasa Salih Vatrenjak.

 

- Naš generalni direktor ima stalne kontakte sa direktorom Srajevogasa, sa kantonalnom i federalnom Vladom. Za sada nismo još našli rješenje razgovori će se nastaviti i dalje te nadam se da ćemo riješiti problem, rekao je jučer Vatrenjak.

 

Prema njegovim riječima, ako BH gas jedan dan zakasni sa plaćanjem fakture ino-partnerima isporuke gasa za BiH se istog trenutka obustavljaju. BH gas jedva skupio novac da plati junsku fakturu, za julsku još nema para iako se kreditno zadužio 11 miliona KM.

Utorak, 31. Juli 2012 u 10:11

Izvor: oslobodjenje, bh news

Tagovi: sarajevogas, plin

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.