BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Moguć stečaj Federacije BiH i kantona

U nekoliko posljednjih godina ne popravlja se stanje u budžetskim institucijama u FBiH, čak se pogoršava i, ukoliko se i ubuduće nastavi sa ovakvim nalazima, doći će do stečaja budžeta i to ne samo budžeta Federacije BiH već i kantonalnih budžeta.

Ovo je u svom uvodnom izlaganju jučer rekao Ibrahim Okanović, generalni revizor Ureda za reviziju institucija u FBiH.

 

Za nabavku vozila budžetski korisnici su lani dali 1.273.526 KM, a za strategiju razvoja FBiH urađenu 2010. lani je uplaćeno 1,7 miliona KM.

 

- Po toj strategiji se ne postupa, po njoj se ništa ne radi, kazao je Okanović.

 

Za razvojne projekte, od raspoloživih milijardu KM, povučeno je dosad samo 291 milion KM, a takse za nepovučena sredstva pet javnih preduzeća (Autoceste, BH gas, EPHZHB, Željeznice FBiH i Direkcija cesta FBiH) godišnje plaćaju ukupno tri miliona KM.

 

Kao primjer upravljanja potraživanjima javnih preduzeća Okanović je naveo da su BH gasu priznate kamate po inokreditima od 30 miliona KM bez zaključenih ugovora sa nižim korisnicima Sarajevogasom i Toplanama, a Terminalima Federacije blokirana su i nedostupna oročena sredstva od dva miliona KM.

 

Iskazani lanjski gubitak B&H Airlinesa je 10,4 miliona KM, BH gasa 1,6 miliona, a Cesta Mostar 524.525 KM.

 

BH gas je prekršio Zakon o javnim nabavkama prilikom nabavke vozila za 116.650 KM, Lutrija za 26 ugovora bez objave u vrijednosti od 1,8 miliona KM, JP Ceste Mostar je zaključilo ugovore u vrijednosti od 6,4 miliona KM bez zakonske procedure, što je i najveći iznos za nepoštivanje Zakona o javnim nabavkama.

 

Aerodrom Sarajevo je imao pregovarački postupak u vrijednosti 2,3 miliona KM i zaključivanje ugovora mimo Zakona o javnim nabavkama.

 

Revizori su utvrdili da su javna preduzeća nove radnike zapošljavala samo na način da su to bili poznati kandidati, a ne konkursom ili preko službe za zapošljavanje.

 

Brojne naknade u javnim preduzećima isplaćivane su prema ugovorima granskih sindikata, jer su tako iznosi veći nego da se isplaćuju prema kolektivnom ugovoru.

 

Neopravdani grantovi

 

Revizori su utvrdili da se ni lani nisu poštivali propisi kod planiranja budžeta, a posljedica je deficit u lanjskom budžetu od 161,6 miliona KM.

 

Jučer je istaknuto da se i dalje ne izvještava Parlament FBiH o tekućoj rezervi, te da se krše zakoni o trezoru, o budžetu, o javnim nabavkama, o novčanom poticaju i ruralnom razvoju.

 

- Lani nije bilo puno sredstava, pa se ni Zakon o javnim nabavkama kod budžetskih korisnika nije kršio u većem iznosu, ukupno oko 2,7 miliona KM. Federalno Ministarstvo pravde prekršilo je Zakon o javnim nabavkama za 1,3 miliona, Ministarstvo poljoprivrede za 672.000 KM, Vlada FBiH za 150.000 KM, Ministarstvo finansija za 144.000 KM, predsjednik i dopredsjednici FBiH za 135.000 KM, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica 123.000 KM, Federalni MUP - Uprava policije 112.000 KM, Ministarstvo zdravstva 65.000 KM, kazao je Okanović.

Subota, 28. Juli 2012 u 10:59

Izvor: oslobodjenje, bh news

Tagovi: stecaj, gubitak, javne nabavke, federacija bih, kantoni fbih

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.