BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Najglomazniji administartivni aparat ikada: Petina građana BIH živi od državnog budžeta

Mjesečna primanja gotovo 800.000 bh. građana, ili petine ukupnog stanovništva, u potpunosti su ili djelimično vezana za budžetska sredstva države i entiteta.

Čak 794.265 bh. građana živi od plata iz budžetske kase, ali i raznih socijalnih i penzionih davanja, koji se dijelom finansiraju iz budžeta, a što je sveukupno više od broja ukupno zaposlenih bh. građana.

 

Tako je samo u aprilu direktno na "državnim jaslama", izuzimajući javna preduzeća, bio 181.801 radnik, ili više od četvrtine ukupno zaposlenih u BiH, a koji rade u oblastima javne uprave, odbrane, socijalnog osiguranja, obrazovanja, te zdravstvene zaštite i socijalne pomoći.

 

Međutim, svemu tome treba dodati i veliki broj penzionera u BiH, čije naknade takođe jednim dijelom finansiraju budžeti oba bh. entiteta, a kojih, prema posljednjim podacima, u BiH ima 612.464.

 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH za april, u oblasti obrazovanja je bio zaposlen 62.291 radnik, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 47.767 radnika, dok su u javnoj upravi, odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju još njih 71.743.

 

Podaci pokazuju da čak 794.265 bh. građana živi od plata iz budžetske kase, te raznih socijalnih i penzionih davanja, koji se dijelom finansiraju iz budžeta

 

Sve to pokazuje da je na budžetima u aprilu bio čak 181.801 radnik, s tim što u oblastima obrazovanja i zdravstva treba uzeti u obzir određeni, mali broj privatnih ustanova.

 

Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH je rekao da imamo previše administracije i malo brige o odnosu onih koji su zaposleni u realnom sektoru i onih u institucijama koje se finansiraju iz budžeta.

 

"To je pokazatelj stanja u društvu, a administracija je brojna i nefunkcionalna. Neophodno je da se koncentrišemo na prihodovnu stranu budžeta, kako bi se moglo isplaćivati sve to što se isplaćuje", smatra Bahto.

 

Statistika:


612.464 penzionera ima u BiH

181.801 radnik prima platu sa budžeta

62.291 radnik zaposlen u oblasti obrazovanja u BiH

Ponedeljak, 23. Juli 2012 u 12:45

Izvor: nezavisne, bh news

Tagovi: budžet bih, zaposleni, korisnici budzeta, administracija, administrativni aparat

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.