REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Suđenje Mladiću: Pravde nema bez doživotnog zatvora

Suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge zločine počinjene u BiH, nastavljeno je svjedočenjem jednog od Bošnjaka koji je u julu 1995. godine preživio strijeljanje Srebreničana na farmi Branjevo kod sela Pilica u opštini Zvornik.

Svjedok, koji je iskaz dao pod pseudonimom RM-255, izjavio je da su ga srpski vojnici odvojili od porodice 13. jula 1995. u Potočarima, gdje je stanovništvo Srebrenice potražilo utočište u blizini baze UNPROFOR-a.

 

Poslije Potočara, svjedok je sa desetinama drugih Bošnjaka bio dva dana zatvoren u školi u Bratuncu, gdje su srpski vojnici izveli neke od zarobljenika, koji se više nisu vratili.

 

RM-255 izjavio je da je Vojska Republike Srpske (VRS) zarobljenike 15. jula prebacila u Pilicu, iako im je bilo rečeno da idu u Tuzlu.

 

Idućeg dana oko podne, srpski vojnici su bošnjačkim muškarcima vezali ruke i autobusima ih prebacili do obližnje vojne farme Branjevo. Kada su stigli, RM-255 je, kako je izjavio, na livadi vidio beživotna tijela, dok su odjekivali pucnjevi.

 

Zarobljenicima je bilo naređeno da se postroje, a potom su pokošeni vatrom iz automatskog oružja. Svjedok je rekao da nije pogođen, ali je pao među beživotna tijela, gde je ostao dok strijeljanje nije bilo završeno.

 

Prema optužnici protiv Mladića, bivšeg komandanta VRS-a, srpske snage su na Branjevu 16. jula 1995. ubile više od 1.000 bošnjačkih muškaraca. Mladić je optužen za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka u danima nakon što je VRS zauzela Srebrenicu, 11. jula 1995. godine.

 

Mladić je optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje za taoce vojnika UNPROFOR-a, u periodu od 1992. do 1995. godine.

 

Kako je izjavio RM-255, poslije nekog vremena uspio je da odveže ruke i sa još četvoricom preživjelih pobjegne. Poslije nekoliko dana lutanja, predao se vojnoj policiji srpske vojske, koja ga je prebacila u logor Batković kod Bijeljine. Oslobođen je poslije pet mjeseci.

 

U jednom dijelu svjedočenja, RM-255 je sugerisao da je na mjestu zločina vidio optuženog Mladića, ali je tužilac Peter McCloskey rekao da se neće oslanjati na tu tvrdnju.

 

Na pitanje Miodraga Stojanovića, Mladićevog dodatnog branioca, ko je naredio srebreničkim Bošnjacima da 11. jula krenu iz enklave ka Potočarima, svjedok je odgovorio: “Granate su nam rekle, koje ne biraju da l' je žena, dijete ili vojnik”.

 

“Narod je znao da srpska vojska ubija sve redom, da kao požar ne ostavlja ništa za sobom”, kazao je svjedok, javio je BIRN - Justice Report.

 

Na kraju svjedočenja, RM-255 rekao je da je pred Haški sud došao “da traži pravdu, a pravde nema bez doživotnog zatvora”.

 

Suđenje Mladiću bit će nastavljeno u petak, 20. jula.

Četvrtak, 19. Juli 2012 u 16:03

Izvor: bh-news

Tagovi: suđenje, Ratko Mladić

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.