BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Fakultetska diploma i radno iskustvo osnovni preduslov za posao

Na portalu Posao.ba, u prvoj polovini 2012. godine (period januar – juli 2012) objavljeno je preko 4.000 oglasa i registrovano više od 12.500 biografija.

U prosjeku na jedan objavljeni oglas pristizalo je 52 prijave, mjesečno je zabilježeno oko 11.300 prijava dok je u prosjeku 5.500 osoba mjesečno apliciralo na otvorena radna mjesta.

 

Prema broju objavljenih oglasa na portalu Posao.ba, radnici su najtraženiji u sljedećim kategorijama: Komercijala i prodaja, Informatika – softver, Obrazovanje, Ekonomija i finansije te Administrativne usluge. Kategorije Informatika – softver i Obrazovanje predstavljaju i deficitarne kategorije, budući da je postojala velika ponuda otvorenih radnih pozicija ali i manjak stručnog kadra za popunjavanje istih.

 

Deficitarne kategorije, pored kategorija Informatika – softver i Obrazovanje, su i kategorije Menadžmenta i upravljanja i Ugostiteljstva. Suficitarne kategorije u prvoj polovini 2012. godine (gdje je postojala velika potražnja ali mala ponuda poslova) bile su: Proizvodnja, Turizam, Telekomunikacije i Veterina.

 

Potražioci posla iskazali su najveći interes za rad u kategorijama Komercijala i prodaja, Administrativne i slične usluge, Ekonomija i finansije, Transport - skladištenje i logistika i Obrazovanje.

 

Visoka stručna sprema i dvije do četiri godine radnog iskustva sudeći prema zahtjevima koje su postavljali poslodavci u oglasima na portalu Posao.ba, predstavljaju i dalje osnovni preduslov za zaposlenje. Tako čak u 45,5% oglasa poslodavci su tražili radnike sa visokom stručnom spremom, a u 31,5% oglasa zahtijevana je srednja stručna sprema.

 

Dvije do 4 radnog iskustva tražene su u 33,4% oglasa, a jedna godina u 25,4% oglasa. U 17,9 % oglasa radno iskustvo nije navedeno, a u svega 12% oglasa naznačeno je da radno iskustvo nije potrebno. Pored visoke stručne spreme i radnog iskustva, u 81% oglasa zahtijevano je i poznavanje stranog jezika, najčešće engleskog, a u 85% oglasa zahtijevano je i obavezno poznavanje rada na računaru.

 

Stanje sa platama u BiH, prema podacima portala Plata.ba, i dalje je nepromijenjeno. U BiH i dalje najviše zarađuju zaposleni u višem menadžmentu, na pozicijama country menadžera, direktora sektora, direktora prodaje te izvršnih direktora, sa prosječnim platama od 2.000 do 4.000 KM.

 

Oko 400 KM u prosjeku zaradi se na poslovima čuvanja djece i kućnim poslovima, te na pozicijima poljoprivrednog tehničara, obućara, čistača, krojača i sličnim niskokvalificiranim poslovima.

Srijeda, 18. Juli 2012 u 18:45

Izvor: bh-news

Tagovi: posao, diploma

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.