BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Održan sastanak zbog utaje poreza i carinskih prevara u BiH

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, u svojstvu predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), održao je danas sastanak sa čelnim ljudima pravosudnih institucija BiH kako bi se pronašlo rješenje za efikasnije procesuiranje predmeta iz oblasti utaje indirektnih poreza.

Špirić je naglasio da treba pokušati pronaći rješenje za nenaplaćene prihode za koje su podnesene na stotine krivičnih prijava a godinama nisu procesuirane.

 

O ovim problemima danas su sa predsjedavajućim UO UIO razgovarali predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milorad Novković, zamjenik predsjednice Suda BiH Tihomir Lukes i vršilac dužnosti šefa Odjela 3 Tužilaštva BiH Miroslav Marković, te direkotor UIO BiH Miro Džakula.

 

Na sastanku je zaključeno da saradnja između UIO i Tužilaštva BiH treba biti svakodnevna kako bi se na najbolji način dokumentovale podnesene prijave u vezi sa poreskim i carinskim utajama, ali i da treba provjeriti zašto se po nekim krivičnim prijavama nije radilo godinama pa predmeti zastarjevaju.

 

Špirić je naglasio da je sastanak zakazan kako bi se pronašlo adekvatno rješenje za kažnjavanje onih koji izbjegavaju plaćanje poreskih obaveza i time oštećuju budžete svih nivoa vlasti.

 

Prema podacima direktora UIO BiH, do sada je podneseno 830 krivičnih prijava na osnovu kojih se potražuje oko 130 miliona KM, a od toga 26 pravnih lica tereti se za utaju više od 55 miliona KM.

 

Špirić je istakao „da je nevjerovatno da do sada nije urađeno ništa da se naplati bar dio ovih prihoda iako su poznata imena firmi i odgovornih lica protiv kojih je UIO BiH podnijela krivične prijave“.

 

Dodao je da je novi UO UIO BiH odlučan da se uhvati u koštac s ovim problemom, te da će dati podršku menadžmentu da se riješi pitanje nagomilanih dugova.

 

Marković je naglasio da u Tužilaštvu BiH imaju kadrovskih problema zbog malog broja tužilaca u odjeljenju koje je nadležno za ovu oblast, ali ima i niz nedostataka od angažovanja vještaka do zakonske regulative.

 

Lukes je istakao da se u Sudu BiH ovi predmeti rješavaju bez većih zastoja, ali da je do njih stiglo ukupno 43 predmeta.

Srijeda, 18. Juli 2012 u 15:32

Izvor: bh-news

Tagovi: utaja poreza, pdv, uio, carinske utaje, Nikola Špirić

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.