REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Vojska RS-a deportovala bošnjačke žene, djecu i starce iz Potočara

U nastavku suđenja Ratku Mladiću u Haagu, svjedokinja Tužilaštva Christine Schmitz izjavila je da je Vojska Republike Srpske (VRS) dan poslije osvajanja Srebrenice u julu 1995. 'deportovala' bošnjačke žene, djecu i starce iz Potočara, nakon što je od njih odvojila vojno sposobne muškarce.

Schmitz, koja je od juna te godine radila u Srebrenici kao medicinska sestra organizacije “Ljekari bez granica”, posvjedočila je da je oko 20.000 civila iz enklave 11. jula utočište pred VRS-om potražilo u blizini baze Holandskog bataljona UNPROFOR-a u Potočarima.

 

Civili su, kako je navela, bili prestrašeni i apatični.

 

“Deportacija muslimanskih civila počela je sutradan, odmah nakon što su u Potočare pristigli Mladićevi vojnici”, izjavila je Schmitz, opisujući kako je tog dana dva puta srela optuženog.

Saznavši da VRS namjerava da evakuiše i pacijente iz srebreničke bolnice, Schmitz je, kako je rekla, protestovala kod generala Mladića, govoreći mu da je evakuacija posao “Ljekara bez granica”.

 

Mladić joj je, kako je kazala, nezainteresovano i u prolazu preko prevodioca poručio da “radi svoj posao”.

 

Iste večeri, ispričala je Schmitz, tragajući za zaostalim bolesnim ili ranjenim civilima na obližnjem putu, ponovo je naišla na komandanta VRS-a. Od Mladića je zatražila i dobila odobrenje da taj posao nastavi.

 

“Ljekari bez granica” su, prema iskazu svjedokinje, pacijente iz Potočara evakuisali 17. jula, a tada su, uz odobrenje oficira VRS-a, otišla i sedmorica Bošnjaka koji su radili za tu organizaciju.

 

Ona je kazala da je jednog od lokalnih radnika “Ljekara bez granica”, 13. jula 1995. godine, pozvala da se pridruži ostalima u “maloj bolnici” u bazi UNPROFOR-a, ali da je on odbio i “ostao sa porodicom”.

 

Tužilac Peter McCloskey u sudnici je prikazao identifikacionu karticu “Ljekara bez granica” osobe koja je pronađena u jednoj od masovnih grobnica sa srebreničkim žrtvama.

 

Mladić, u to vrijeme komandant VRS-a, optužen je za genocid počinjen nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu i progon desetina hiljada žena, djece i staraca.

 

Njemu je na teret stavljen i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, kao i uzimanje vojnika UNRPOFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

 

Na pitanje Mladićevog branioca Nenada Petrušića zašto koristi “pravni termim ‘deportacija’” kad nije pravnica, Schmitz je odgovorila da smatra da taj termin odgovara evakuaciji civila “na silu”, koju je VRS sprovela u Potočarima.

 

“Ljude su stavili na kamione i autobuse. Oni su, istina, željeli da odu iz Potočara, zato što nisu imali izbora, ali ne mislim da su htjeli da napuste Srebrenicu. Nisam vidjela da su vojnici primijenili fizičku silu, ali su civile usmjeravali ka autobusima”, kazala je Schmitz, javlja BIRN Justice Report.

 

Suđenje Mladiću biće nastavljeno 18. jula iskazom sljedećeg svjedoka Tužilaštva.

Utorak, 17. Juli 2012 u 19:17

Izvor: bh-news

Tagovi: Ratko Mladić, suđenje, Christine Schmitz

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.