BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

U oktobru kraj radova prve dionice Sarajevske zaobilaznice

Jučer je u Sarajevu upriličen obilazak gradilišta na LOT-u 1 i LOT-u 2 Sarajevske obilaznice, dijelu budućeg koridora Vc.

Obilasku su prisustvovali državni ministar komunikacija i prometa, Damir Hadžić, federalni ministar prometa i komunikacija, Enver Bijedić, direktor JP Ceste FBiH, Filip Vujeva te predstavnici nadležnih institucija, investitora, izvođača i nadzora radova na oba lota.

 

"Radovi na prvoj dionici Sarajevske zaobilaznice u punom su jeku. Krajem oktobra trebali bi biti završeni. Niko nije doveo u pitanje realizaciju rokova", kazao je Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH, javlja FTV.

 

"Naziru se i rješenja za problem eksproprijacije i nelegalne gradnje na drugoj dionici ove zaobilaznice. Federalna vlada je donijela odluke po kojima će objekti koji su nelegalno građeni na ovoj trasi biti nadoknađeni vlasnicima u građevinskoj protuvrijednosti", kazao je Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

 

"Izvršena je 70-postotna eksproprijacija bespravnih objekata", kazao je Filip Vujeva, direktor Cesta FBiH.

 

Inače, nije precizirano kada bi Sarajevska zaobilaznica mogla biti završena što zavisi od dinamike rješavanja imovinsko-pravnih odnosa nelegalno izgrađenih objekata. Na trećoj dionici nikad nisu počeli radovi iako postoje sredstva Evropske banke od više stotina miliona eura. Za nerad ćemo i dalje plaćati zatezne kamate, rečeno je.

 

Podsjećamo, nakon raskida ugovora sa slovenačkom kompanijom SCT, ugovor za nastavak i završetak radova na LOT-u 1 Sarajevske obilaznice, dionica Jošanica – Butila sa petljom Butila, ukupne dužine 5,6 km, potpisan je 26.4.2012. sa konzorcijumom koji čine kompanije Strabag AG i HP Investing d.o.o. Vrijednost ugovora koji se finansira iz kreditnih sredstava Evropske investicijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i OPEC fonda je 33.135.717,78 KM dok je rok izvođenja radova 5 mjeseci.

 

Nastavak izgradnje Sarajevske obilaznice - LOT 1 uključuje radove na gornjem stroju autoceste, izgradnju desnog mosta vijadukta Oštrik i ostale završne radove prema projektu.

 

Na vijaduktu Oštrik se izvode radovi na ugradnji gornje kolovozne konstrukcije, dok je, kada je riječ o gradnji tunela Oštrik i Ožega, preostalo još vanjsko uređenje, ugradnja kolovoza i elektro opreme.

 

Ministar Bijedić je izjavio da je za aktiviranje cijelog gradilišta neophodno okončati postupak eksproprijacije zemljišta i objekata te da se, donošenjem novog Zakona o eksproprijaciji bespravno izgrađenih objekata, otvaraju nove mogućnosti za rješavanje problema imovinsko-pravnih odnosa.

 

Ugovor za nadzor radova na LOT-u 1 dodijeljen je konzorcijumu u sastavu DRI upravljanje investicij, d.o.o.Slovenija, Divel d.o.o. i Zavod za saobraćaj GF Sarajevo te se izvodi u skladu sa ugovornim obavezama utvrđenim prema FIDIC Općim uvjetim ugovora.

 

Ugovor za izvođenje radova na LOT-u 2, u vrijednosti od 23.033.547,46 EUR, od kojih sam Vijadukt Briješće iznosi 16.752.984,27 EUR, potpisan je sa kompanijom Osijek-Koteks d.d. Osijek. Rok izvođenja radova je 24 mjeseca uz činjenicu da je ugovorom predviđeno fazno uvođenje izvođača u posjed. Nadzor radova na ovom lotu vrši IGH Zagreb, čiji je podkonsultant IPSA Institut Sarajevo.

Utorak, 17. Juli 2012 u 10:18

Izvor: ekapija, ftv, bh news

Tagovi: sarajevska zaobilaznica

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.