COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Mašić: Nova udžbenička politika

Za svaki naredni konkurs koji bude raspisan, važit će, kao i za deveti razred, ova nova pravila i jedan udžbenik, kaže Mašić

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je da je u završnoj fazi realizacija konkursa za deveti razred osnovne škole sa setom pravila koja definiraju udžbeničku politiku u FBiH.

 

Za naredne dvije godine taj proces bi trebalo da bude u potpunosti zaokružen i za sve razrede primijenjena nova pravila i izbor jednog udžbenika po predmetu i razredu.

 

"Stigle su žalbe na ocjenu stručnog tima recenzenata. Uskoro bi trebalo da počne postupak superrecenzija na osnovu žalbi koje su pristigle, praktično bit će odobren po jedan udžbenik za svaki razred", kazao je on.

 

Za svaki naredni konkurs koji bude raspisan, važit će, kaže ministar Mašić, kao i za deveti razred, ova nova pravila i jedan udžbenik.

 

Mašić je precizirao da su stručni timovi recenzenata po predmetu završili proces recenziranja, a materijal je poslan izdavačima.

 

Pojedini izdavači su uputili žalbe jer su imali primjedbe na ocjenjivanje, a koordinacija ministara nedavno je usvojila listu recenzenata koji treba da izvrše tzv. superrecenzije, odnosno da postupe po žalbama na pojedine predmete.

 

Koordinacija ministara obrazovanja i nauke u FBiH usvojila je krajem prošle godine odluku na osnovu koje su primijenjene izmjene udžbeničke politike u Federaciji BiH, a ministar Mašić ističe da je cilj bio napraviti transparentan i javan proces u kojem će svako imati dio odgovornosti.

 

Kao jedno od pravila bila je planirana i zabrana štampanja udžbenika izvan BiH čime se željela zaštititi domaća štamparsko - izdavačka djelatnost i angažirati domaći kapaciteti, ali su bili zakonski limitirani.

 

Tako je, kaže Mašić, koordinacija ministara dala preporuku svim izdavačima da se udžbenici štampaju u BiH. Ne mogu ih, kaže, spriječiti ili utlimativno uslovljavati jer bismo onda prekršili međunarodne sporazume koje je BiH potpisala.

 

Mašić je najavio ida će prije početka školske godini planiraju izaći i s prijedlogom kako generalno u FBiH riješiti problem tzv. dvije škole pod jednim krovom i završiti priču u vezi s diskriminacijom u obrazovanju, a da ne budu ugrožena prava bilo kojeg pojedinca, pripadnika bilo koje vjerske, etničke ili druge skupine, konstitutivnih naroda i ostalih.

Nedelja, 15. Juli 2012 u 11:43

Izvor: fena, avaz, bh news

Tagovi: damir masic, udzbenici

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.