BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

The Guardian: Povratak marksizma

Marks je opet u modi. A kako The Guardian 'upozorava', očekuje se povratak marksizma na velika vrata.

Još tokom svjetske finansijske krize 2008, koju su izazvali bankari s Vol Strita, mnogi su se uvjereni kapitalisti našli u situaciji da ne uspijevaju shvatiti i rastumačiti svijet oko sebe.

 

A onda se odjednom se činilo da je jedan u međuvremenu prezreni njemački politički filozof nudio vrlo uvjerljiva objašnjenja kapitalističkih nesreća i samodestrukcije, iz kojih svaki kapitalist može barem naučiti kako se ne upucati u nogu.

 

Zato nije nimalo iznenađujuće što su u proteklih par godina djela Karla Marksa postala ponovno bestseleri, kako ističe Guardian, a među najtraženijim naslovima je i "Manifest komunističke partije", što je čini drugom najprodavanijom knjigom u istoriji čovječanstva.

 

A govor o marksističkoj revoluciji smatra se jednom vrstom akcije, jer još su davno Marks i Engels podsjetili u Komunističkom manifestu da se vladajuća klasa treba plašiti komunističke revolucije, jer proleteri nemaju više što izgubiti osim svojih lanaca. A mogu dobiti cijeli svijet.

 

No paradoks sadašnjeg trenutka u kapitalizmu, piše Guardian, jeste što ga na životu održava komunizam:

 

'Nedovoljno plaćeni radnici koji previše rade, a navodno oslobođeni u najvećoj komunističkoj revoluciji u istoriji, onoj kineskoj, danas su dovedeni do samoubistva kako bi proizveli iPade za zapadno tržište. Kineski novac financira inače bankrotiranu Ameriku!'

 

Tih paradoksa svjesni su i vodeći marksistički filozofi današnjice, poput Žaka Ransijera, čije je odlično djelo 'Učitelj neznalica'.

 

Ransijer kaže da trenutna dominacija globalnog komunizma u suštini zavisi od Komunističke partije Kine, što znači da ima nade za svijet koji je manje apsurdan nego ovaj u kojem živimo.

 

Ipak, apsurda je trenutno više nego dovoljno, pa je tako nedavno Karl Marks izabran, među deset kandidata, da bude lice na novom izdanju MasterCarda u istočnonjemačkom gradu Kemnicu.

 

To je ujedno i Marksov rodni grad, koji se po njemu zvao od 1953. do 1990, za vrijeme DDR-a, ali ništa od toga mušterijama banke Sparkase nije smetalo kada su glasali da Marx ubuduće bude na njihovim kreditnim karticama.

 

Povratak Marksu i njegovim idejama se može vidjeti i kroz knjige koje se proteklih godina objavljuju.

Iako se čini da u 2012. godini nema šanse za marksističku revoluciju, činjenica je, kako kaže sindikalni aktivista Džozef Čunhara, da današnja omladina razumije da će uz pomoć Marksa najbolje shvatiti kapitalizam, ali i dobiti alate za njegovu analizu i kritiku.

Subota, 14. Juli 2012 u 12:23

Izvor: slobodna bosna, bh news

Tagovi: marksizam, the guardian

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.