BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Bojkotujmo Konzum: Uvozi se smeće, a proizvođači se ucjenjuju

Hercegovački poljoprivrednici, nezadovoljni svojim tretmanom na policama Konzuma u BiH pozvali su na bojkot ove hrvatske firme, koja je, kako je nedavno objavljeno, samo prošle godine u BiH ostvarila prihod od 588 miliona KM.

Mehmedom Nikšićem, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH i ministar trgovine FBiH Milorad Bahil, su ocijenili da je poziv na bojkot razumljiv.

 

"Sav problem je u izvršnoj vlasti jer Ministarstvo trgovine FBiH ne radi ono što je potpisalo sa megakoncernima. Ovdje je samo riječ o lobijima", rekao je Nikšić.

 

On za "najveću ovogodišnju pljačku" optužuje Jerka Ivankovića Lijanovića, federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

 

"Vlada FBiH bi samo trebala da isposluje da se poštuju ugovori koji su potpisani sa inostranim trgovačkim megakoncernima koji uvoze robu sa damping cijenama kojima domaći proizvođači više ne mogu biti konkurentni. Neko je u izvršnoj vlasti u saradnji s megakoncernima i stranim kapitalom odlučio da uništi domaću proizvodnju", tvrdi Nikšić.

 

On predlaže da se bh. sezonska proizvodnja zaštiti uvođenjem akciza kao što je to uradila Makedonija.

 

Naprimjer, to se može primijeniti odmah na mladom krompiru dok bh. proizvođači ne prodaju svoj krompir.

 

"Inostrani trgovački lanci na stranim tržištima pronalaze najjeftinije i najnekvalitetnije proizvode, te ih uvoze. Vlasnici megakoncerna znaju da nema kontrole prilikom uvoza roba u BiH i to koriste. Tako praktično u našu državu uvoze smeće. Na osnovu cijene za smeće uvjetuju cijene domaćih kvalitetnih proizvoda", kaže Nikšić.

 

On kaže da je umjesto 40-50 posto domaćih proizvoda na policama inostranih trgovačkih lanaca prisutno svega pet do deset posto domaće robe.

 

Ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj kaže da je prije nekoliko dana imao sastanak s predstavnicima Evropske komisije u BiH upravo o temi primjena zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno o prisustvu domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca u FBiH.

Utorak, 10. Juli 2012 u 17:09

Izvor: oslobodjenje, bh news

Tagovi: konzum, zastita domace proizvodnje

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.