BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Zbog vrućina moguće vraćanje gasova u stanove

Visoke temperature nisu donijele samo zdravstvene probleme građanima i poteškoće sa vodosnabdijevanjem.

Naime, zbog visokih temperatura iz Udruženja upravitelja Kantona Sarajevo upozoravaju sve potrošače koji u kućama i stanovima koriste plinske peći da je moguće vraćanje ugljenmonoksida, te da je zbog toga neophodno što češće provjetravati prostorije.

 

- Upozoravamo sve etažne vlasnike, korisnike zemnog plina, da je zbog velikih vrućina i pored ispravnog, očišćenog dimnjaka i servisiranog plinskog bojlera ili drugog trošila moguć povrat ugljenmonoksida iz sagorjelih plinova u stanove. Etažni vlasnici ne mogu osjetiti na vrijeme opasnost bez instaliranih detektora prisustva ugljenmonoksida, pa su posljedice povrata ovog gasa tragične.

 

- Apelujemo i upozoravamo sve korisnike zemnog gasa da ne koriste bojlere u vrijeme najvećih vrućina, da provjetravaju prostorije, te da ukoliko imaju ikakve indicije o prisustvu sagorjelih plinova odmah napuste prostorije i jave svome upravitelju ili Sarajevogasu o potencijalnoj opasnosti-  ističe se u saopćenju Udruženja upravitelja.

 

Opasne nape

 

Fuad Haskić, izvršni direktor u Sarajevostanu, želi građanima skrenuti pažnju da postoji mogućnost povrata otrovnih gasova u domove.

 

Najbolje bi bilo da se plinski uređaji koriste u što manjoj mjeri jer se na taj način opasnost smanjuje.

 

Znamo da se korištenje ne može u potpunosti eliminisati, ali onda je preporučljivo da se prostorije provjetravaju, te da se provjeri ispravnost instalacija.

 

Naprimjer, u slučaju korištenja napa, dimnjak jedva da može vući otrovne gasove koji se onda počnu vraćati u stanove, kaže Haskić.

 

Kada su u pitanju mjerači ugljenmonoksida, Haskić pojašnjava da su oni najbolji vid zaštite i preventive.

 

Detektori

 

- Jedan od najboljih načina zaštite su detektori koji otkriju i najmanje prisustvo otrovnih gasova. Ne želimo na ovaj način zastrašivati građane, već samo da skrenemo pažnju kako da se zaštite i izbjegnu neželjene posljedice, ističe Haskić.

Četvrtak, 05. Juli 2012 u 13:02

Izvor: oslobodjenje, bh news

Tagovi: plin, ugljenmonoksid, povrat gasova

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.