BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

"Sarajevska pivara" duguje 7.000.000 maraka za PDV

Samo 'Sarajevska pivara', jedna od više od stotinu državnih firmi kojih su se Hilmo i Mujo Selimović na sumnjiv način domogli tokom i nakon rata u BiH, državi godinama duguje sedam miliona maraka na ime PDV-a, saznaje 'Dnevni avaz' iz izvora bliskih Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

"Pivara", kako je odranije poznato, duguje Poreznoj upravi FBiH oko 2,4 miliona KM.

 

S obzirom na to da su podaci o dugovanjima tajni te da je ovo jedina kompanija u vlasništvu Selimovića koja je prošlu godinu pozitivno poslovala, a dužna je deset miliona KM poreza, jasno je da su otac i sin u velikim finansijskim problemima.

 

Prinudna naplata

 

Selimovići ovaj iznos PDV-a duguju godinama, ali im, zahvaljujući podršci dijela SDA, nije zaplijenjena imovina, nego im je omogućen reprogram duga po kojem je "Pivara" u 2011. godini platila oko šest miliona KM. Uprkos tome, međutim, Selimovići ne ispunjavaju redovne obaveze prema državi, zbog čega se dug za porez konstantno gomila.

 

Svaka uplata u Upravi za indirektno oporezivanje, naime, u skladu s važećom legislativom knjiži se na taj način da se zatvara najstariji dug.

 

To, praktično, znači da se novoprijavljene obaveze ne zatvaraju i samim tim ulaze u proces prinudne naplate, odnosno da im se automatski obračunava dodatnih deset posto prinude i zatezne kamate.

 

Dok nadležne inspekcije građanima zatvaraju radnje i plijene imovinu zbog nekoliko desetina maraka, Selimovićima je omogućen povlašten položaj i mogućnost da ne plaćaju poreze.

 

Dugovi preduzeća

 

Podsjetimo da je samo devet nekada državnih, a danas Selimovićevih kompanija, u 2011. godini zabilježilo gubitak od oko 30 miliona maraka te da je dubioza nastavljena i u 2012.

 

Nekada superuspješni "Klas", koji je prethodnu godinu završio u dubiozi od skoro 15 miliona maraka, dužan je državi i Federaciji BiH više od pet miliona maraka.

 

"Klas", naime, u ovom trenutku Upravi za indirektno oporezivanje duguju oko 400.000 maraka i kasni s izmirivanjem obaveza, dok je dug Poreznoj upravi FBiH daleko veći i iznosi nešto manje od pet miliona maraka.

Srijeda, 04. Juli 2012 u 09:06

Izvor: avaz, bh news

Tagovi: sarajevska pivara, selimovic, klas, pdv, utaja poreza

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.