BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić udaljeni iz sudnice

Srbijanski državljanin Mevlid Jašarević, kojem se pred Sudom BiH sudi zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, počinjenog u oktobru prošle godine, danas je udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka, a ista mjera izrečena je i Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, optuženima za pomaganje u napadu.

Sud BiH je Jašarevića, Fojnicu i Ahmetpashića trajno udaljio iz sudnice zbog nepoštivanja suda odnosno odbijanja da ustanu pri ulasku sudija u sudnicu.

 

Mevlid Jašarević zapravo nije ni ušao u sudnicu, gdje je bio zakazan početak dokaznog postupka, poručivši preko svog advokata Senada Dupovca kako "ni Vojislav Šešelj ne ustaje na suđenju pred Haškim tribunalom pa mu se stoga ne prave problemi".

 

Fojnica i Ahmetspahić su na sudijin upit zbog čega odbijaju ustati kazali kako to čine zbog svojih vjerskih uvjerenja.

 

"Vjerski propisi zabranjuju mi da ustanem. Ustati bih mogao samo pred poslanikom Muhammedom", kazao je Fojnica, dok je Ahmetspahić ustvrdio kako se muslimane pred Sudom BiH diskriminira, jer im se ne dopušta da se pridržavaju svojih vjerskih pravila.

 

Sudija im je odgovorio kako Sud BiH nije mjesto gdje će se praktikovati vjerska načela, te ih je potom izbacio iz sudnice.

 

Na početku dokaznog postupka, državno odvjetništvo prikazalo je oproštajnu poruku koju je Jašarević snimio 28. oktobra ujutro, uoči odlaska u Sarajevo, gdje će kasnije toga dana pucati na zgradu Ambasade SAD i pri tom raniti jednog policajca angažovanog na osiguranju.

 

Oporuka je bila snimljena na DVD-u pronađenom u Jašarevićevoj torbi nakon što ga je policijski snajperist onesposobio, a Jašarević je u njoj pokušao pojasniti motive koji su ga naveli na taj teroristički čin.

 

U sedmominutnoj poruci, Jašarević je kazao kako se za napad odlučio sam i da ga u tome "gotovo niko" nije podržao.

 

Ameriku i Njemačku, kakao je pojasnio, smatra odogovornima za rat protiv muslimana, a posebno je osudio učešće vojnika iz tih zemalja u operacijama u Afganistanu.

 

Dodao je međutim kako u ratu protv muslimana sudjeluju i Hrvati i Srbi.

 

"Amerikanci pripremaju s Hrvatima i Srbima novi pokolj nad muslimanima", ustvrdio je Jašarević, pozivajući muslimane "od Bosne do Makedonije" da stoga budu oprezni i okrenu se vjeri i Allahu.

Kazao je kako nema potrebe objašnjavati zbog čega neprijateljima smatra Amerikance optužujući ih da "ubijaju muslimane, siluju njihove žene, hapse i rade što žele", dok je Njemcima zamjerio savezništvo sa SAD.

 

"Objavljujemo Njemačkoj novi rat", kazao je Jašarević, dodajući kako će se taj rat voditi u kućama onih koji napadaju muslimane.

 

"Slijedit će trovanje vaše hrane, vaše vode", zaprijetio je Jašarević, dodajući kako Njemcima ostavlja rok od mjesec dana ukoliko žele izbjeći ove prijetnje.

 

Državno tužilaštvo je danas izvelo i svoga prvog svjedoka.

 

Pripadnik Odjela za borbu protv terorizma pri Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Edin Kajmaković svjedočio je o okolnostima pod kojima je proveden očevid nakon Jašarevićeva napada.

 

Među ostalim, potvrdio je kako su kod Jašarevića pronađene dvije automatske puške, municija te pet ručnih bombi.

Utorak, 03. Juli 2012 u 18:45

Izvor: avaz, bh news

Tagovi: jasarevic ahmetspahic fojnica, terorizam, suđenje

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.