REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Kipar preuzeo predsjedavanje EU-om

Kipar je danas od Danske preuzeo šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom. Analitičari tvrde da ova mala zemlja predsjedavanje preuzima sa željom da pokaže da tu dužnost može obaviti barem onoliko efikasno kao i bilo koja druga zemlja članica i to u jeku finansijske krize, ali i hronično napetih odnosa s Turskom.

Finansijska kriza će sigurno obilježiti razdoblje predsjedavanja, s obzirom na to da je Kipar zapao u poteškoće pod utjecajem krize u Grčkoj, s kojom ima bliske odnose, stoga je zatražena pomoć Evropske unije i uoči početka predsjedavanja.

 

Kiparski ambasador pri EU Kornelijus Korneliu izjavio je ranije da predsjedavanje dolazi u najtežem trenutku od kada Unija postoji, ali da će njegova zemlja dati podršku zapadnom Balkanu u evropskim integracijama.

 

"Zalagaćemo se za približavanje zemalja zapadnog Balkana, Islanda i Turske EU", naveo je kiparski diplomata.

 

On je naglasio da njegova Vlada ostaje pri stavu da neće priznati Kosovo, ali će nastaviti s politikom poboljšanja društvenih i ekonomskih odnosa.

 

Veliki teret kiparskog predsjedavanja je Turska, jer je Ankara odlučila da zamrzne odnose sa Briselom za vrijeme kiparskog predsjedavanja EU-om.

 

Drugi mogući problem s kojim će se suočiti Kipar jeste finansijske prirode. Ova uvijek dobrostojeća zemlja u krizi je jer je jako povezana sa grčkim finansijskim sektorom i pati od te izloženosti.

 

Kipar ne isključuje mogućnost da, za vrijeme predsjedavanja, ako bude potrebno, zatraži i pomoć EU-a u spašavanju svojih banaka.

 

Najvažnije što se očekuje od Kipra jeste da i dalje osigurava uvjete za nastavak pregovora o Višegodišnjem budžetskom okviru, odnosno briselskom budžetu koji se dogovara za period 2014-2020. godina.

 

Kipar ima dva "prioriteta" tokom predsjedavanja EU-om, a to su integrisana pomorska politika i zajednička politika prema azilantima. Oba pitanja interesuju južnoevropske članice koje izlaze na mediteranska mora.

Nedelja, 01. Juli 2012 u 15:08

Izvor: ftv, bh news

Tagovi: kipar, eu predsjedavanje

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.