ZANIMLJIVOSTI

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Sarajevski atentat - 98 godina kasnije

Dvadeset osmog juna 1914. godine Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda.

Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda

28. juna 1914. godine i u Sarajevo je došao austrougarski prestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija da obiđu austrougarske vojne trupe, zatim Zemaljski muzej, a onda i da se provozaju prvim tramvajem u Evropi, onim za koji su Beč i Pešta kroz Sarajevo postavili željezne šine.

 

Tu su i da proslave 14. godišnjicu braka.

 

PLANOVI ZA ATENTAT

 

Planovi za ubistvo Franza Ferdinanda počeli su se stvarati pošto se tajnim kanalima u Srpskoj obavještajnoj službi, na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, koji je bio i zapovjednik tajne terorističke organizacije Crna ruka, saznalo da austrougarski prestolonasljednik dolazi u Sarajevo da nadgleda vojne vježbe.

 

Na području Bosne Crna ruka je kontrolirala organizaciju Mlada Bosna čiji članovi će izvršiti atentat.

 

Međutim, tu negdje su i članovi ogranizacije Mlada Bosna, koju kontrolira tajna srpska teroristička organizacija Crna ruka, s Dragutinom Dimitrijevićem Apisom na čelu.

 

Dok građani razdragano pozdravljaju kolonu crnih sjajnih automobila, iz kojih im mašu Franz i Sofija dok se voze prema Vijećnici, gdje se trebaju sresti s gradonačelnikom Fehimom Čurčićem, iz mase mladić po imenu Nedeljko Čabrinović, član organizacije Mlada Bosna, baca ručnu bombu na automobil u kojem je bračni par.

 

Nekim čudom, bomba je izbačena iz auta i eksplodirala u gomili ljudi. Desetak građana je ranjeno, ali kolona nastavlja put.

 

Drugi član Mlade Bosne Gavrilo Princip potegnuo je pištolj i pucao u automobil kojim se vozio prestolonasljednik.

 

Atentator je izvukao pištolj i prvim pucnjem pogodio Ferdinanda, dok će drugi metak, ispostavit će se nekoliko minuta kasnije, biti fatalan za Sofiju.

 

Nestanak stopa

 

Principa i njegove pomagače uhvatile su Sarajlje.

 

Ovaj atentat poslužio je kao povod za početak Prvog svjetskog rata i ušao u svjetsku historiju.

 

MLADA BOSNA

 

Članovi Mlade Bosne koji su učestvovali u atentatu bili su: Vasa Čubrilčović, Mehmed Mehmedbašić, Nedeljko Čubrilović, Cvetko Popović, Danilo Ilić, Trifko Grabež i Gavrilo Princip.

 

Dugo nakon toga djeca u Sarajevu i bivšoj Jugoslaviji učila su da su Gavrilo Princip i Mlada Bosna učinili veliku stvar za njih.

 

Na mjestu gdje je atentator stajao u asfaltu utisnute su stope veličine njegovog stopala.

 

Nakon rata u Bosni i Hercegovini 1992-95. u Sarajevu više nije bilo kvadratića s utisnutim stopama, Princip i Mlada Bosna ili su izbačeni iz školskih udžbenika ili se više nisu spominjali kao heroji.

 

Muzej Mlada Bosna danas se zove Muzej Sarajevo 1878-1918, na njegovom zidu, na LCD monitoru, danonoćno se prikazuju dokumenti i inserti iz Sarajevskog atentata, a Principov most ponovno se zove Latinska ćuprija.

Četvrtak, 28. Juni 2012 u 16:12

Izvor: al jazeera, bh news

Tagovi: atentat na franza ferdinanda, početak prvog svjetskog rata, gavrilo princip, Atentat

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.