BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Fikret Abdić: Imam plan za spas Agrokomerca!

Povučen od javnosti, posebno medija, 73-godišnji Fikret Abdić -Babo u Voloskom, gdje ima porodičnu kuću, uživa u prvim mjesecima slobode nakon izdržanih devet godina zatvora.

Tri mjeseca nakon prijevremenog izlaska na slobodu, priprema se za oživljavanje nekadašnjeg poznatog prehrambenog diva Agrokomerca. 

 

Ni višegodišnja zatvorska kazna, činjenica da ga jedni nazivaju dobročiniteljem, a drugi ratnim profiterom i zločincem, kao ni procjep između stalnih pohvala i prozivanja pa i prijetnji atentatom, nisu ga zaustavili da se prihvati zadatka podizanja iz pepela nekadašnjeg privrednog čuda Cazinske krajine.

 

Svoje planove s Agrokomercom, u junu 2011. godine, nakon dvije trećine roka odsluženog iza rešetaka, pretočio je i u svojevrsni privredni manifest o kojem je ekskluzivno dao izjavu za Večernji list.

 

Na oko pedesetak stranica biznis plana, Abdić planira prije svega da obnovi primarnu proizvodnju – prehrambenu industriju, ali i trgovinu, građevinarstvo, kao i tercijarne i kvartarne djelatnosti, a sve kako bi se, ističe, spriječila dalja devastacija i gomilanje gubitaka i kako bi se otvorila mogućnost za zapošljavanje brojnih ljudi.

 

Od bosanskohercegovačkih vlasti traži da dioničarima Agrokomerca i njemu kao idejnom tvorcu i realizatoru projekta prepuste kompaniju radi pokretanja proizvodnje i obnove nekadašnjeg privrednog giganta iz Velike Kladuše.

 

Tim prije, smatra, jer to zahtijeva i ekonomska situacija u tom preduzeću, opterećenom dugovanjem za neisplaćene plate i poreze, obustavljenom proizvodnjom u mnogim pogonima, iznajmljivanjem poslovnih prostora po niskim cijenama, te nedostatkom poslovne vizije.

 

Abdić u “Predlogu za preuzimanje i obnovu Agrokomerca” se osvrće na prošlost i okolnosti zbog kojih je od slavnog privrednika došao na optuženičku klupu u procesu takozvane afere s lažnim mjenicama Agrokomerca.

 

" Ta je afera", poručuje Abdić " imala za cilj uništenje i slom kompanije, nakon kojega niko nije vjerovao da će se 1989. iznova pokrenuti proizvodnja i postići uspjeh.

 

Upravo na temeljima koje je 1989. nakon izlaska iz zatvora uspio ponovo da izgradi, Abdić vidi kapital s kojim treba krenuti i danas, bez obzira na to što je dio objekata uništen ili nagrižen zubom vremena.

 

Ujedno i podsjeća na odluku bosanskohercegovačkog Doma za ljudska prava, po kojoj 53 posto Agrokomerca pripada dioničarima, a 47 posto državi, koju treba poštovati s obzirom na to da kompanija danas potpuno pripada državi i zapošljava od nekadašnjih više od 13.000, samo oko 200 radnika.


Ista plata i radnicima i upravi

 

Abdić u svom biznis planu iznosi i da želi da zaustavi Vladu BiH koja namjerava da podjeli Agrokomerc na dijelove i da proda njegovu kompletnu imovinu. Abdić tvrdi da će njegov koncept revitalizacije koji uključuje solidarnost (jednaka minimalna plata radnicima i upravi), rad volontera, pa i penzionera, privući brojne mlade, školovane ljude.

 

Očekuje i podršku dijaspore koja bi pomagala u otvaranju poslovnih mogućnosti i plasmanu proizvoda iz obnovljene fabrike širom svijeta.

Nedelja, 24. Juni 2012 u 16:22

Izvor: vijesti.me, bh news

Tagovi: Fikret Abdić, Agrokomerc

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.