REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Vlado Taneski: Novinar koji je ubijao i izvještavao o zločinima

SKOPLJE - Jedan od poznatijih makedonskih novinara Vlado Taneski ubijao je, a potom masakrirao starije žene. O svojim zločinima pisao je za Novu Makedoniju i Jutarnji list.

Urednici ovih dnevnih novina rado su objavljivali njegove tekstove jer su obilovali detaljima koje je na konferencijama za štampu "u interesu istrage" policija obično skrivala od novinara.

 

Pripadnici makedonske policije utvrdili su da je Taneski (rođen 1952. godine u Kičevu) ubio 61-godišnju Živanu Temelkovsku. Njeno masakrirano tijelo nađeno je krajem maja 2008. na divljoj deponiji kraj lokalnog fudbalskog stadiona.

 

Druge dvije njegove žrtve bile su 65-godišnja Mitra Siljanovska i 79-godišnja Gorica Pavleski, čiji su nestanci prijavljeni još 2003. godine.

 

Policija je Taneskog povezala i sa ubistvom 56-godišnje Ljubice Ličovski čije je tijelo pronađeno sredinom februara 2008. na planinskom prijevoju Straža pored puta Skoplje - Ohrid.

 

Uhapšen je 21. juna 2008. godine poslije pretresa njegove kuće i automobila.

 

Sve ubijene žene bile su iz Kičeva. Uglavnom su živjele same, a radni vijek provele su kao higijeničarke u državnim firmama. Njihov profil bio je sličan profilu majke osumnjičenog koja je takođe radila kao čistačica.

 

Policija je još otkrila da je Taneski bio u lošim odnosima s majkom koja nije mogla da mu oprosti odluku da se posveti novinarstvu. Nije joj se dopala ni njegova sklonost ka pisanju stihova.

 

Taneski je poznavao svoje žrtve pa mu nije bilo teško da s njima stupi u kontakt. Sve žene ubijene su na svirep način. Poslije seksualnog iživljavanja premlaćivao ih je, a potom davio telefonskim kablom.

 

Njihova tijela u najlonskim kesama ostavljao je na divljim deponijama u blizini Kičeva.

 

O detaljima istrage oko ubistava starijih žena slabog imovnog stanja i obrazovanja Vlado Taneski je detaljno izvještavao za Jutarnji list i Novu Makedoniju.

 

Najbližu rodbinu ubijenih žena često je posjećivao, tražeći fotografije radi ilustracije svojih tekstova. Pri tom ih je uvjeravao da policija diletantski vodi istragu i da se ubica nalazi u njihovom najbližem okruženju.

 

U svojim tekstovima Taneski je proturao tezu da su za ubistva nesrećnih žena krivi mladići Ante Ristevski i Igor Mirčevski, koje je kičevski sud već bio osudio na doživotnu robiju za provalu, pljačku i ubistvo kičevskog penzionera Radoslava Božinovskog.

 

Pomenute mladiće u posljednjem tekstu, koji je napisao neposredno pred hapšenje, optužio je i za svoja dva posljednja zločina. Tom prilikom smetnuo je sa uma da se oni već nalaze na izdržavanju doživotne kazne, pa je samim tim i njihova umešanost u zločine bila isključena. Ta krucijalna greška dovela je policiju do Taneskog.

 

Samoubistvo obavijeno velom tajne

 

Poslije hapšenja, novinar se branio ćutanjem, advokata nije želio. Sa suprugom i sinovima, koji su ga među prvima posjetili u istražnom zatvoru, takođe nije htio da razgovara o razlozima hapšenja.

 

Vlado Taneski je u tetovskom istražnom zatvoru tri dana poslije hapšenja (24. juna 2008) sebi oduzeo život. Pronašao ga je jedan od cimera.

 

Film posvećen Taneskom

 

U svom najnovijem filmu "Majke" poznati makedonski reditelj Milčo Mančevski detaljno je progovorio o slučaju Vlade Taneskog.

Petak, 22. Juni 2012 u 17:22

Izvor: nezavisne, bh news

Tagovi: Vlado Taneski, novinar ubica

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.