BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

BiH izvor seksualnog trafikinga

Bosna i Hercegovina je izvor, destinacija i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu izložene seksualnom trafikingu i prisilnom radu, navodi se izvještaju o trgovini ljudima američkog Stejt departmenta.

U izvještaju Ministarstva inostranih poslova SAD za prošlu godinu stoji da vlasti BiH nisu iskazale konkretna poboljšanja u borbi protiv trafikinga. Našoj zemlji snižen je rang s nivoa jedan (2010), na nivo dva (2011).

 

To znači da je vlast BiH 2010. godine ispunjavala minimalne standarde Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima SAD, a prošle godine je stala rame u rame sa državama čija vlast ne ispunjava te standarde.

 

U spomenutom izvještaju navodi se da su djevojke iz BiH, posebno Romkinje, kao i one iz drugih zemalja regiona, izložene trafikingu zbog prisilnog ili rada u domaćinstvima. Organizovane kriminalne grupe, kako navode stručnjaci, primoravaju da prose značajan broj romskih dječaka i djevojčica, od kojih neki imaju četiri godine.

 

U izvještaju stoji da krijumčari djecu, od kojih neka imaju 12 godina, izlažu seksualnom trafikingu putem ucjene, grupnog silovanja i prisile konzumacije droge.

 

Krijumčari djecu izlažu seksualnom trafikingu putem ucjene, grupnog silovanja i prisile konzumacije droge

 

Navodi se, takođe, da su žrtve iz BiH izložene seksualnom trafikingu i prisilnom radu u Azerbejdžanu, Sloveniji, Hrvatskoj, Španiji i drugim evropskim zemljama, dok su unutar BiH tome izložene žene i djevojke s naših prostora, ali i iz Ukrajine, Albanije, Srbije, Kosova i Njemačke.

 

"Vlasti BiH tokom 2011. nisu uspjele da iskažu zadovoljavajući napredak u naporima za krivično gonjenje i zaštite, dijelom zbog nedostatka političke podrške za antitrafiking aktivnosti i NVO, a u tom periodu nije bilo ni budžeta na nivou zajedničkih institucija", stoji u izvještaju, te se naglašava da vlasti BiH nisu pokrenule krivični proces protiv nijednog zvaničnika zbog saučesništva u trafikingu.

 

Tokom prošle godine otkriveno je da je više od 42.000 odraslih i djece u svijetu bilo primorano na prostituciju, rad, ropstvo ili oružani sukob.

 

Stejt department podsjeća da je tokom 2010. godine širom svijeta identifikovano više od 9.000 žrtava.

Četvrtak, 21. Juni 2012 u 05:19

Izvor: bh news

Tagovi: seks trafiking

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.