BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Aktivisti "Glasaću za Srebrenicu" pod pritiskom institucija RS

Građanska inicijativa 'Glasaću za Srebrenicu' jutros je saopćila da su institucije entiteta Republika Srpska počele da vrše 'otvoren i sistematski pritisak na aktiviste inicijative i građane Srebrenice nesrpske nacionalnosti' ocijenivši da je to jasan udarac na vladavinu prava.

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović izjavila je da je u Srebrenici na sceni sistematski pritisak institucija RS-a koji predstavlja najokrutniji oblik represije i genocida na jedan drugačiji način.

 

“Ovo je nastavak etničkog čiščenja. Oni koji su imali svoje prebivalište u Srebrenici i dalje doživljavaju genocid, jer tim osobama se ne dozvoljava da se registruju u ovoj općini”, kazala je Mehmedović.

 

Ona je napomenula da je ovo ozbiljan udarac na princip vladavine prava.

 

“Kad se Bošnjaci prijavljuju u Srebrenici samo što im ne traže krvnu gurupu, dok od Srba, koji dolaze iz Srbije da se prijave za izbore u Srebrenici, ništa ne traže”, upozorava Mehmedović.

 

Preživjeli genocida u Srebrenici Emir Suljagić, jedan je od pokretača građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu”, opisao je metode pritiska kojem su izloženi oni koji dolaze da prijave prebivalište u Srebrenici.

 

“Jučer je odbačen zahtjev za promjenu prebivališta za nekoliko mladića i djevojaka koji su imali uredne dokumente, urednu ličnu kartu, Njihov zahtjev je bez ikakvog obašnjenja odbačen”, kazao je Suljagić i dodao kako je po zakonu BiH službenik obvezan dati rješenje u kojem je pravno obrazloženo zašto se poništava matični broj i objasniti proceduru dobijanja novog matičnog broja.

 

“To se nije dogodilo. Oni su samo odbili primiti dokumentaciju tih mladića i djevojaka”, ističe Suljagić dodavši kako su i danas zabilježeni slučajevi represije nad građanima koji se prijavljuju u Srebrenici.

 

“Drugo što nas je iznenadilo je da je službenik policijske uprave u Srebrenici, u policijskoj unformi i za vrijeme radnog vremena, ne davši nikakav pravni osnov za ono što radi, zaustavio našeg aktivistu i ispitivao ga o tome gdje se nalaze građani Srebrenice i na kojim adresama su prijavljeni u protekle dvije sedmice. Ovo je protuzakonito”, istakao je jedan je od pokretača "Glasaću za Srebrenicu”.

 

“Ako neko misli da će nas zastrašiti, neće uspjeti, jer mi ćemo nastaviti još odlučnije sa procesom registracije”, poručuje Suljagić.

 

Građanska inicijativa „Glasaću za Srebrenicu“ pokrenula je proces registracije birača u Srebrenici pozivajući sve građane Bosne i Hercegovine da se registruju i glasaju u Srebrenici u oktobru ove godine.

Srijeda, 20. Juni 2012 u 16:38

Izvor: anadolija, bh news

Tagovi: glasaću za srebrenicu, emir suljagic

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.