BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Evropa spremna za uvezani bankarski sistem

Na samitu grupe 20 vodećih industrijaliziranih zemalja i ekonomija u razvoju (G20) u meksičkom ljetovalištu Los Cabos, Njemačka i njeni partneri iz eurozone učinili su neuobičajen korak detaljno preciziravši mjere za dovršetak ekonomske i monetarne unije koju su osnovali prije 13 godina.

Sjedinjene Američke Države (SAD), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija (EK) vrše pritisak na države članice Evropske unije (EU) da osnuju bankovnu uniju kako bi prekinule začarani krug u kojem su se našle veoma zadužene vlade koje, spašavajući nelikvidne finansijske institucije, pogoršavaju problem državnih dugova i produbljuju krizu.

 

Turska za MMF pet milijardi dolara

 

Zvaničnici Vlade Turske saopćili su da je tokom prve sesije u okviru samita zemalja G20 razgovarano o globalnoj ekonomskoj krizi.

 

Neki od lidera zemalja učesnica samita najavili su doprinos svojih zemalja MMF-ovom fondu za rješavanje globalne ekonomske krize.

 

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Turska donirati pet milijardi dolara MMF-u u svrhu rješavanja globalne krize.

 

Brazil, Rusija i Meksiko su najavili donacije od po deset milijardi dolara, dok je Južnoafrička Republika obećala izdvojiti 1,5 milijardi dolara.

 

Američki predsjednik Barack Obama, zabrinut da bi se evropska dužnička kriza mogla pogoršati i ugroziti njegove izborne izglede, sastao se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je, kao liderka najveće evropske ekonomije, pod velikim pritiskom da obeća njemačka sredstva za podršku eurozoni kako bi se spriječio njen katastrofalan raspad.

 

Obamina glasnogovornica kazala je da je američki predsjednik ohrabren razgovorom, u kojem su dotaknuti koraci za "jačanje evropske integracije".

 

Kratkoročna i dugoročna rješenja

 

Evropa mora oživjeti ekonomski rast da bi prekinula začarani krug krize, u kojem se zemlje bore sa slabim javnim finansijama, bankama i privrednim rastom, a također se treba pozabaviti ranijim izazovima koji utječu na smanjenje potencijala za rast, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici MMF-a.

 

Zakonodavci u Evropi preduzeli su do sada nezabilježene akcije u prethodnih nekoliko mjeseci kako bi riješili ekonomske i finansijske probleme, naveo je MMF.

 

Države smanjuju nivo javnog duga i deficita, a osiguran je i kapital za posrnule banke.

Rizici su smanjeni jačanjem antikriznog zaštitnog zida eurozone, povoljnim kreditima Evropske centralne banke (ECB) i predstavljanjem novog fiskalnog pakta.

 

Međutim, uz upornu recesiju i visoku nezaposlenost u mnogim zemljama, zakonodavci se moraju još potruditi, upozorio je MMF.

Srijeda, 20. Juni 2012 u 15:43

Izvor: al jazeera, bh news

Tagovi: eurozona, ekonomska kriza, g20

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.