BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Mladi masovno napuštaju BiH

Od 1996. do polovine 2012. godine državljanstva BiH odreklo se 56.529 građana. Međutim, ovaj broj nije ni približan stvarnoj slici, jer pojedine države svijeta ne zahtijevaju da se emigranti odreknu vlastitog državljantva kako bi dobili novo.

Nadležni u BIH su potvrdili da nije uspostavljen ni sistem praćenja emigracije niti postoje podaci o povratku emigranata, ali je sigurno, kako kažu, da su poslijeratna iseljavanja uzrokovana lošim ekonomskim prilikama u zemlji i visokom stopom nezaposlenosti.

 

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH ističu da zemlju uglavnom napuštaju mladi i visokoobrazovani ljudi.

 

"Trećina građana koja je odjavila boravak tokom 2010. godine imala je između 20 i 34 godine života. Ovo ukazuje na problem odlaska mladih", kazala je Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnik minstra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

Prema zvaničnim podacima, najviše bh. građana svoju zemlju napustilo je tokom 2010. godine i to 9.070, a najmanje 1996. i 1997. godine.

 

"BiH dvije godine zaredom ima negativan prirodni priraštaj, a kada se ovome doda konstantna emigracija, slobodno možemo da kažemo da se BiH suočava ozbiljnim problemom smanjenja stanovništva", pojasnila je Tihić-Kadrićeva, dodajući da će povoljniji uslovi ulaska u zemlje EU uticati na nastavak iseljavnja iz BiH, a pogotovo na porast "odliva mozgova".

 

U vezi s tim raspoloživi podaci pokazuju da u svijetu trenutno živi 1.196.577 ljudi kojima rodni list potiče iz BiH.

 

I u Internacionalnoj organizaciji za migracije (IOM) iz Sarajeva potvrđuju da bh. građani najčešće emigriraju zbog posla i studiranja .

 

"Slovenija, Italija i Njemačka su zemlje koje primaju najviše emigranta iz BiH. Oni tamo odlaze kao radna snaga. Takođe, veliki broj mladih napušta zemlju radi sticanja obrazovanja i studiranja u inostanstvu, a najviše ih odlazi u susjednu Srbiju i Hrvatsku, ali i Austriju i Njemačku", kaže Saša Barns iz IOM-a.

 

Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, smatra da se time stvara ogromna šteta, jer se radi o najproduktivnijem dijelu populacije, posebno ako se radi o fakultetski obrazovanim ljudima.

Ponedeljak, 18. Juni 2012 u 11:56

Izvor: nezavisne, bh news

Tagovi: mladi, odlazak, odliv mozgova

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.