BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Mevlid Jašarević i drugi izbačeni iz sudnice na početku suđenja

Čitanjem optužnice i uvodnih riječi Tužilaštva i odbrane pred sudom BiH počelo je suđenje u predmetu protiv Mevlida Jašarevića, Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića optuženih za teroritički napad na zgradu ambasade SAD-a u Sarajevu 28.oktobra prošle godine.

Pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH danas je počeo glavni pretres u predmetu protiv teroriste Mevlida Jašarevića i drugih, koji se terete za krivično djelo organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam.

 

Tužitelj Dubravko Čampara je, između ostalog, rekao da je napad na američku ambasadu bio unaprijed i dobro isplaniran. Kod drugooptuženog Emraha Fojnice pronađeno je više od deset automatskih pušaka, veliki broj ručnih bombi za koje se sumnja da ih je on pribavio dok je kod Muniba Ahmetspahića pronađen snajper koji se vidi na DVD-u.

 

Također je istakao da je na dan napada, tačnije ujutro, Mevlid ostavio dvije oporuke. Jednu je ponio sa sobom u Sarajevo dok je drugu ostavio kod Ahmetspahića, koji ga ja kasnije uništio.

 

Optuženi su se i danas ponašali na način da nisu poštivali državnu instituciju, kakav je Sud BiH, ne ustajući sa optuženičkih klupa.

 

- Mi poštujemo samo Allahov sud. Ovo je izmišljeni sud od ljudi i nama je zabranjeno da ga poštujemo - rekao je terorista Jašarević.

 

Potom je kazao "da čovjek ne može od tone trave napraviti čašu mlijeka i da je Bog dao i kravu i travu".

 

Fojnica je kazao kako on ne ustaje iz vjerskih razloga dok je trećeoptuženi Ahmetspahić kazao da ne ustaje iz vjerskih razloga i da se to kosi s njegovim uvjerenjima.

 

Sudija Branko Perić ih je potom upitao zašto nose identične kapice na glavama. Optuženi su rekli da ih nose zbog toga što je takvu kapu nosio i Božiji poslanik Muhammed a.s.

 

Sudija Perić je zatražio pauzu radi konsultacija zbog toga što oni ne žele da ustanu, da bi ubrzo kasnije bili odstranjeni iz sudnice.

 

Prilikom izlaska iz sudnice Fojnica je rekao "svi pederi imaju veća prava u ovoj državi nego muslimani" dok je Jašarević rekao da se u Evropi poziva na slobodu za homoseksualce, a zabranjuje se ženama da nose nikab.

Petak, 15. Juni 2012 u 17:33

Izvor: avaz, ftv, bh news

Tagovi: Mevlid Jašarević, Emrah Fojnica, munib ahmetspahić, terorizam, suđenje

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.