REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Sa djecom u prikolici po Evropi

Thomas, Maryline, četvorogodišnji Manon i dvogodišnji Loic Leroy iz Saint Jean de Belleville, podno Alpi, u blizini mondenskog Grenobla, nakon 13 mjeseci avanturističkog putovanja, proputovali su i kroz Crnu Goru, tačnije mjesto Žabljak.

 • sa-djecom-prikolici-evropi-slika-143254.jpg
 • sa-djecom-prikolici-evropi-slika-143256.jpg

Oni vole raznovrstan način života i upoznavati predjele, narode i njihove kulture.

 

"Probali smo ovo prije nego što su stigla djeca. Mjesec dana smo pješačili po Novom Zelandu. Našu strast nije promijenilo ni uvećanje porodice. Jedan pa drugi sin. Loic je tek prohodao kad smo, 24. maja 2011. godine, krenuli na ovaj put, ali je imao iskustvo, jer je, dok se hranio majčinim mlijekom, bio u prikolici svih 20 dana obilaska naše zemlje" priča Tomas i gledajući mapu sa flomasterom pojačanom dosad pređenom trasom kaže da su nakon Francuske prošli kroz Belgiju, Njemačku, Dansku i Švedsku.

 

Odatle trajektom preko Baltičkog mora u Poljsku, zatim Češka, Austrija, Mađarska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Turska, arhipelag i kopneni dio Grčke, Albanija i Crna Gora.

 

Do Žabljaka više od 12.000 kilometara biciklima koja pojedinačno koštaju oko 300 eura i koja je Tomas kad je to trebalo servisirao.

 

Kući će prema planu u oktobru, jer stariji sin Manon polazi u školu.

 

"Ispostavilo se, naročito na Balkanu, da su ruralni ljudi mnogo ljubazniji i predusretljiviji od onih urbanih koji sve gledaju kroz novac. Možda zbog mališana, u Turskoj, u Antaliji, umjesto uobičajeno nekoliko ostali smo mjesec dana kod jedne porodice. Na pitanje da u njihovom dvorištu postavimo šator insistirali su da boravimo u kući, pa je tako i bilo “sa svim pravima i obavezama”. Slično je bilo i na Kipru gdje smo ostali 21 dan i često zbog hladnoće šator zamjenjivali sobama i pravim krevetima”, kaže Tomas i dodaje da su ih zimus ekstremne hladnoće srećom zatekle na grčkim ostrvima, pa su zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi taj period bez poteškoća prebrodili.

 

Flomaster na mapi obilježiće neke puteve kroz Hrvatsku. Kući će prema planu u oktobru, jer stariji sin Manon polazi u školu. Onda Maryline na posao medicinske sestre, a Tomas zimi na posao operatera na uspinjačama, a ljeti da na užadima izvodi građevinske radove.

 

I, kažu, nije nemoguće da ponovo krenu u neku avanturističku misiju. Hajking, bajking ili neku treću.

 

U Francuskoj su i za to stvoreni zakonski preduslovi. Čak i kod obrazovanja djece, pohađanjem nastave putem interneta uz polaganje konačnog ispita na kraju školske godine.

 

Tomas kaže da je njihova projekcija da dnevno troše 12 eura. Izvan tog okvira rijetko, a nikad preko 20 eura.

 

Tako formiraju poseban fond iz koje bi plaćali eventualne zdravstvene usluge ili avionske karte ako bi do toga došlo.

Četvrtak, 14. Juni 2012 u 22:58

Izvor: vijesti.me, bh news

Tagovi: putovanje, avanturizam

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.