REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Karadžić traži oslobađanje: Olakšavao sam patnje civilima bilo koje nacionalnosti

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) da ga oslobodi svih optužbi, tvrdeći da tužioci u nedavno okončanom dokaznom postupku nisu dokazali njegovu krivicu.

“Nigdje nema otisaka mojih prstiju na nedjelima. Svuda gdje sam se miješao, bilo je u korist ljudskosti i olakšavanja patnji civilima bilo koje nacionalnosti”, istakao je Karadžić.

 

Karadžić, bivši predsjednik i vrhovni komandant snaga Republike Srpske, optužen je za genocid počinjen u Srebrenici i u još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje pripadnika Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

 

On tvrdi da nije dokazano da su snage Republike Srpske tokom rata u BiH počinile genocid ni u Srebrenici, ni u drugim opštinama.

 

“Tužilaštvo nije dokazalo nikakvu moju odgovornost za zbivanja u Srebrenici, niti da je to bio genocid... Na Tužilaštvu je da dokaže ko je ubijao i iz kakvih motiva”, kazao je Karadžić, tvrdeći da je bilo “ubijanja na ličnoj osnovi, iz osvete”.

 

Prema optužnici i ranijim presudama Tribunala, Vojska Republike Srpske, pod Karadžićevom vrhovnom komandom, strijeljala je više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

 

Tvrdeći da Optužba nije ustanovila tačan broj žrtava, Karadžić je rekao da je broj iz optužnice dio “muslimanske propagande“ kojoj je “Tužilaštvo podleglo” i “dio igre koja unesrećuje narode i postavlja temelj za buduća neprijateljstva”.

 

“Tužilaštvo nije iznijelo nijedan dokaz da sam ja pripremao, planirao i naredio genocid”, rekao je optuženi i dodao da bošnjačke žene, djeca i starci iz Srebrenice nisu bili deportovani, već evakuisani nakon što su to sami zatražili, uz podršku UN-a.

 

Odbrana je zatražila da Karadžić bude oslobođen i optužbe za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u sedam drugih opština u BiH, na osnovu činjenice da ni Haški tribunal, ni Međunarodni sud pravde u svojim presudama nisu utvrdili da je tamo bio počinjen genocid.

 

Prema Karadžiću, Tužilaštvo u Haagu nije dokazalo da su ijedan incident u Sarajevu počinile srpske snage, navodeći da grad nije bio pod opsadom njegove vojske. Sarajevo je, po njemu, bilo “krajnje militarizovano”, a “vojska izmiješana sa civilima”.

 

On je dodao da su srpski vojnici samo branili svoje kuće i predgrađa, a da njihovo vođstvo nije polagalo pravo, niti je namjeravalo da uzme “muslimanske teritorije” u Sarajevu.

 

“Vatra je bila obostrana, a da je srpska strana pucala nasumice, Sarajevo bi izgledalo kao Dresden ili Mostar... Sarajevo nije ni ogrebano u poređenju s tim ruševinama”, rekao je Karadžić.

 

Karadžić je negirao i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u cilju trajnog i nasilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorije BiH. Premještanje stanovništva iz ratnih zona, po njemu, bilo je zakonska obaveza, uz pravo na povratak.

 

Optužbe za zlodjela u logorima širom BiH, Karadžić je takođe odbacio kao nedokazane, tvrdeći da su to bili istražni centri u kojima su bili zadržavani samo “učesnici u oružanoj pobuni”, dok su ostali, koji su “greškom uhapšeni”, bili oslobađani.

 

“Nedjela su činili pojedinci, a Tužilaštvo nije dokazalo da je to bio dio državnog sistema”, kazao je optuženi.

 

On je sugerisao da je uspostavljanje srpske vlasti bilo dogovoreno Cutileirovim sporazumom o reorganizaciji BiH u tri nacionalna entiteta, javio je BIRN – Justice Report.

 

Tužioci će u srijedu odgovoriti na Karadžićev zahtjev za oslobađanje, a Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Ponedeljak, 11. Juni 2012 u 19:48

Izvor: bh-news

Tagovi: Radovan Karadzic, suđenje, srebrenica, genocid, oslobađanje

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.