COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Obnova Saburine kuće u Sarajevu

Projektna dokumentacija za obnovu Saburine kuće, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH 2006. godine i predstavlja jedan od rijetkih sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu, završena je.

Sredstva za izradu projektne dokumentacije, u iznosu od 23.000 KM, izdvojila je Općina Stari Grad, koja će zajedno sa Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa KS, finansirati i radove na obnovi kuće.

 

Služba za komunalne poslove i investicije Općine Stari Grad će u narednom periodu uputiti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, a po izdavanju dozvole Zavod će raspisati tender za izbor izvođača radova.

 

Općina je u budžetu za ovu godinu obezbijedila sredstva za I fazu radova na obnovi Saburine kuće u iznosu od 75.000 KM.

 

Saburina kuća je izgrađena namjenski kako porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom. Mirazom je došla u posjed porodice Žiga.

 

Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks koji se sastojao od: ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata. Objekat je bio u lošem stanju i prije rata, a u periodu od 1992-1995.godine značajno je stradao i oštećena je krovna konstrukcija, fasadni zidovi i prozori.

 

Radovi na restauraciji Saburine kuće vršeni su u ljeto 2005. i 2008. godine, ali nisu obuhvatili sve dijelove objekta, pa je kuća u prilično lošem stanju, naročito podovi, stropovi, mobilijar i vanjski dvorišni zid.

 

Projektom je predviđeno rušenje ogradnog zida i stepenica, skidanje podova i maltera u enterijeru, demontaža dotrajalih drvenih elemenata na fasadi i određenih elemenata u enterijeru i eksterijeru.

 

U prizemlju i na spratu će biti obnovljene originalne tradicionalne peći sa lončićima, a podovi u prizemlju će biti zamijenjeni tradicionalnim podom sa širokim daskama. Zamijenit će se instalacije vodovoda, kanalizacije i plina, te elektroinstalacije.

 

U sobi u prizemlju, velikoj i maloj sobi na spratu i u kamarijama postavit će se tradicionalni mobilijar sa sećijama i odgovarajućim stolovima i manjim stolicama.

 

Što se tiče kaldrme u dvorištu izvršit će se njeno preslaganje i dopuna nedostajuće, a postojeći betonski dvorišni zid će biti srušen i izgrađen novi od pune opeke, po uzoru na tradicionalni.

 

Na strani zida prema ulici bit će izgrađena kamena česma. Nakon obnove planirano je da Saburina kuća bude korištena kao polujavni objekat za potrebe Općine Stari Grad.

Subota, 09. Juni 2012 u 21:38

Izvor: bh news

Tagovi: saburina kuća

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.