COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

U Sarajevu promoviran Sandžački rječnik

Rječnik sadrži više od 10.000 leksema koje se ne koriste u slavenskim jezicima i blizu 3.000 fraza iz sandžačkog govora.

Pod pokroviteljstvom Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Federaciji Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je promoviran Sandžački rječnik autora Džavida Begovića i Šefke Begović-Ličina.

 

Rječnik sadrži više od 10.000 leksema koje se ne koriste u slavenskim jezicima iz okruženja, blizu 3.000 fraza te skoro 11.500 primjera iz sandžačkog govora, kao i iz djela sandžačkih pisaca.

 

"Ovo je značajan datum za nas i za Bošnjake Sandžaka, jer je pojava rječnika koji je ograničen na leksici koja je specifična u Sandžaku uvijek značajan kulturni i nacionalni događaj", rekao je akademik Muhamed Filipović.

 

Sandžački rječnik važan je naučni i stručni resurs za leksikografiju bosanskog jezika.

 

"Rječnik sadrži riječi koje smo upotrebljavali u svakodnevnoj komunikaciji, a koje su u školskim klupama omalovažavane, te smo ih koristili u okviru porodice. Konačno je došlo vrijeme da sve te riječi prikupimo od ljudi koji su ih godinama prikupljali, a ta želja je dugo bila u nama. I, eto, sada se to ostvarilo i sve je to objedinjeno u Sandžačkom rječniku", kazao je Džavid Begović.

 

Rječnik predstavlja svojevrsnu novinu u leksikografskom prezentiranju sandžačkog dijalekta bosanskog jezika.

 

Šefka Begović-Ličina rekla je da su ona i njen brat (Džavid Begović) pet godina sakupljali riječi i da je "zavičajni osjećaj da to treba izaći na vidjelo dugo tinjao u njima".

 

Autori su rođeni u Bijelom Polju, žive i rade u Bosni i Hercegovini.

 

Rječnik je štampan je u 2.000 primjeraka, a promotori su, osim Muhameda Filipovića, bili i Dževad Jahić, Hasnija Muratagić-Tuna i Sait Kačapor.

Četvrtak, 07. Juni 2012 u 05:05

Izvor: al jazeera, bhnews

Tagovi: sarajevo, sandzacki rjecnik, promocija

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.