BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Analiza Svjetske banke: Moguća i nova recesija u BiH

Dok se u Evropskoj uniji čćekuje privredni rast od 1,1 posto u 2012. godini, BiH će imati znatno sporiji rast od oko 0,5 posto, što je, ustvari, na granici recesije'

Glavni ekonomista za BiH pri Svjetskoj banci Damir Ćosić, u vezi sa glavnim nalazima koji analiziraju ekonomsku i socijalnu situaciju BiH u okviru drugog izdanja "Redovnog ekonomskog izvještaja za jugoistočnu Evropu", kazao je kako se u 2012. u BiH može očekivati vrlo skroman rast BDP-a od oko 0,5 posto.

 

“Iz grupe od šest zemalja iz jugoistočne Evrope, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora još uvijek nisu dosegle BDP iz 2008. U 2012. se očekuje vrlo skroman rast u BiH, od nekih 0,5 posto godišnje, a to je manje od onoga što smo očekivali prošli put prilikom prezentacije našeg izvještaja u novembru 2011.“, kazao je Ćosić u izjavi za agenciju Anadolija. On je dodao da rast BDP-a do nivoa koji je u BiH bio u 2008. možemo očekivati tek u 2013. godini.

 

Ćosić je istakao da od zemalja u regiji dinamičniji rast se može očekivati u zemljama gdje su investicije na visokom nivou, odnosno u Makedoniji, Kosovu i Albaniji.

 

“Dok se u Evropskoj uniji čćekuje privredni rast od 1,1 posto u 2012. godini, BiH će imati znatno sporiji rast od oko 0,5 posto, što je, ustvari, na granici recesije”, kazao je Ćosić.

 

Ćosić, također, upozorava da treba imati u vidu da su investicije u BiH usporene, krediti su zadržali nivo rasta, industrijska proizvodnja je opala, izvoz je u konstantnom opadanju, a veliki je rizik u čitavoj regiji od krize u eurozoni, te stoga se „može čak očekivati i nova recesija u BiH”.

 

“Dugoročno gledano, zemlje jugoistočne Evrope, uključujući BiH, imaju odličnu priliku da iskoriste procese evropskih integracija i smanje jaz u prihodima po glavi stanovnika u odnosu na razvijene članice EU-a. Naime, dosadašnja praksa jasno pokazuje da zemlje koje se integrišu u EU lakše stiču mogućnost da povećaju rast BDP-a“, dodao je ekonomista Svjetske banke.

 

Prije njegovog obraćanja, putem videolinka iz Skoplja se obratio vodeći ekonomista za zapadni Balkan u Svjetskoj banci Željko Bogetić, koji je i autor Redovnog ekonomskog izvještaja za jugoistocnu Evropu br. 2.

 

“Nepovoljni ekonomski uvijeti u eurozoni negativno su se odrazili na domaću potražnju, trgovinu i vladine prihode u zemljama jugoistočne Evrope ( Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Kosovu, BJR Makedoniji i Srbiji)”, poručio je Bogetić.

 

Kao mogućnost ekonomskog opravka jugoistočne Evrope, Bogetić navodi važnost urednog rješavanja krize u Grčkoj i ograničavanja njenog širenja, javlja Anadolija.

 

Svjetska banka svake godine objavljuje dva polugodišnja izještaja u vezi sa ekonomskim pokazateljima za tekuću i sljedeću godinu u zemljama jugoistočne Evrope, ukljućujući i BiH.

Utorak, 05. Juni 2012 u 20:58

Izvor: bh-news

Tagovi: recesija, damir ćosić

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.