BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Vlada FBiH donijela odluku o raspodjeli sredstava za poduzetništvo i obrt

Vlada FBiH donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška dijela s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Riječ je o 2.739.985 KM, a ova sredstva će korisnicima biti isplaćena kao nepovratna.

 

Namijenjena su, uz ostalo, izgradnji poduzetničke infrastrukture, stipendije inovatorima i učenicima koji se obrazuju za tradicionalne i stare zanate, kao podsticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama.

 

Istom ministarstvu je, Odlukom o usvajanju Programa utroška dijela sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera odobreno 2.300.000 KM radi realiziranja Programa „Sufinansiranje investicionih projekata koje pravni subjekti finansiraju iz kreditnih sredstava Razvojne banke Federacije BiH“.

 

I u ovom slučaju se radi o nepovratnim serdstvima. Maksimalni iznosi kredita koji odobrava Razvojna banka Federacije BiH po korisniku mogu biti do 100.000 KM za subjekte male privrede koji imaju od tri do devet uposlenih, do 200.000 KM za one koji imaju od 10 do 49 uposlenih, te do 300.000 KM za one s 50 do 250 uposlenih.

 

Javni konkurs za dodjelu finansijskih sredstava raspisuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, a bit će objavljen u „Službenim novinama Federacije BiH", na web-stranici ovog ministarstva i u najmanje dvoje dnevnih novina dostupnih na teritoriji FBiH.

 

Danas je, također, donesena i Odluka kojom se Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, radi realizacije Programa „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“, odobrava izdvajanje 2.700.000 KM.

 

Sredstva će bti putem Razvojne banke FBiH, na revolving osnovi s rokom povrata sredstava na JRT Budžeta FBiH od sedam godina, grejs periodom do dvije godine i kamatnom stopom do dva posto. Kreditni program ima za cilj da pruži finansijsku podršku subjektima male privrede za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, a neophodna su im dodatna ulaganja u osnovna sredstva.

 

Korisnici kreditnih sredstava mogu biti subjekti male privrede i obrtnici čije je sjedište na području Federacije BiH, te imaju najmanje tri uposlenika na neodređeno vrijeme, a nalaze se u najmanje 51 posto privatnom vlasništvu državljana BiH. I za ova sredstva bit će, na isti način, raspisan Javni konkurs.

Utorak, 05. Juni 2012 u 08:51

Izvor: ekapija, bhnews

Tagovi: Vlada FBiH poduzetništvo obrt

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.