BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Djeca sve više tuku roditelje

Jelica Kokotović, inspektor u Centru javne bezbjednosti Bijeljina, upozorava da je primjetan porast nasilja djece nad roditeljima.

Među žrtvama je i jedan broj penzionera i zemljoradnika, a uglavnom su to roditelji u porodicama gdje su djeca nasilnici, rekla je Kokotovićeva Srni.

 

Ona je pojasnila da se u porodicama dešava seksualno, verbalno i ekonomsko nasilje, uz upotrebu hladnog, ali nerijetko i vatrenog oružja, te drvenih i željeznih predmeta.

 

Profil žrtve

Kada je u pitanju obrazovni profil žrtve, većina ih ima osmogodišnje ili srednjoškolsko obrazovanje, a mnoge žene nad kojima se vrši nasilje nezaposlene su, domaćice i ekonomski zavisne od muževa.

 

Komentarišući problematiku djece žrtava nasilja, inspektor Jelica Kokotović napominje da su djeca uvijek žrtve, direktne ili indirektne, jer su prisutna kada se roditelji svađaju i kada, uglavnom, muž tuče ženu – majku.

 

Ona ističe da je samo na području opštine Bijeljina od maja prošle do maja ove godine policija Okružnom tužilaštvu podnijela 72 izvještaja o krivičnom djelu nasilja u porodici. Među tim slučajevima je deset povratnika u vršenju nasilja.

 

Komentarišući nasilnike - ovisnike o alkoholu i lica u nekom lakšem ili težem psihičkom stanju poremećaja, Kokotovićeva navodi da je pored izvještaja o počinjenom krivičnom djelu koje su radnici Centra dostavili sudovima, jedan broj prijava u vidu obavještenja dostavljen i Centru za mentalno zdravlje Bijeljina.

 

U izvještajnom periodu od godinu izrečeno je 27 zaštitnih mjera - zabrana uhođenja ili uznemiravanja žrtve nasilja u porodici i tri zaštitne mjere obaveznog liječenja zavisnosti, kao i 13 novčanih kazni.

 

Krivična djela nasilja, napominje Kokotovićeva, uglavnom su posljedica teškog ekonomskog i socijalnog stanja, narušenih porodičnih odnosa, alkoholizma, ljubomore, duševne bolesti...

Ponedeljak, 04. Juni 2012 u 12:12

Izvor: srna, oslobodnje, bh news

Tagovi: djeca tuku roditelje

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.