COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Drama na „Samit UNESCO-a“ u Mostaru

Žestoko se posvađali predsjednik Albanije Bamir Topi i ministar kulture Srbije Predrag Marković

Izvor blizak predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću rekao je da je danas u Mostaru, na samitu UNECSO-a, predsjednik Albanije Bamir Topi tražio je da se u „Deklaraciju“ uvrsti i Kosovo, kao budući sudionik „Samita“, čemu se oštro suprotstavio ministar kulture Srbije Predrag Marković.

 

Sve bi otišlo bestraga, da Bakir Izetbegović, kao pravi domaćin, nije uspio izgladiti veoma komplikovanu situaciju, piše Slobodna Bosna.

 

Na press konferenciji su govorili, kao što je bilo i najavljeno, Bakir Izetbegović i Gjorge Ivanov, predsjednik Makedonije, koja će naredne godine biti domaćin „Samita“.

 

No, za riječ se, potom, javio Topi, i govorio da je potrebna tolerancija, kao i da se treba zaštititi kulturno nasljeđe na Kosovu.

 

Replicirao mu je Marković, takođe govoreći o toleranciji i o kulturnom nasljeđu sa svog, jasno je, stanovišta.

 

Marković nakon sesije u Mostaru, nije išao u Međugorje sa ostalima.

 

USVOJENA DEKLARACIJA

 

Šefovi i predstavnici država Jugoistočne Evrope, na 10. UNESCO-ovom samitu u Mostaru, jednoglasno su usvojili Deklaraciju o temi "Vjersko i kulturo-istorijsko nasljeđe kao osnova intenzivnije saradnje među državama".

 

„Pozdravaljajumo obnovu Ferhadija džamije u Banjoj Luci, Pravoslavne crkve u Mostaru i Franjevačkog samostana u Plehanu, kao i drugih spomenika i simbola multikulturalizma“, navodi se pored ostalog u Deklaraciji.

 

Preporučuje se da se trebaju unaprijediti državna zakonodavstva u vezi zaštite kulturnog naslijeđa, u skladu sa međunarodno priznatim instrumentima, ali i jačati regionalnu kulturnu saradnju.

 

Samitu su danas prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, redsjednici Albanije Bamir Topi, Makedonije Gjorge Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović.

 

Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku i Tursku predstavljali su ministri kulture ili njihovi zamjenici, a Grčku i Sloveniju ambasadori tih zemalja u BiH.

 

U Mostaru su boravile i delegacije Vijeća Evrope i Evropske komisije.

Nedelja, 03. Juni 2012 u 21:19

Izvor: bh news

Tagovi: samit unesco, mostar, deklaracija, topi, markovic

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.