ZANIMLJIVOSTI

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Šest stvari koje otkrivaju da ste sebični u vezi

Sebičnost nije usmjerena protiv drugih, to je pogrešan način kojim pokušavamo da se osjećamo adekvatnije ili vrijednije.

Vaš partner i veza moraju da budu prioritet za vas. Sebičnost, odnosno kada se previše bavite samo vašim potrebama, željama, i osjećanjima, sprečava vas da date svoj pun doprinos u obostrano ispunjavajućem odnosu.

 

Mnogi ljudi ne prepoznaju kada su sebični jer oni funkcionišu i ponašaju se na nivou “prvo ja” misli i shvatanja. Stavljanje sebe na prvo mjesto tako postaje navika, uzima se zdravo za gotovo, te kao normalan način života. Na primjer, sa prijateljima i kolegama uvijek tražite način da ste u centru pažnje.

 

Vrlo malo vremena slušate druge, jer ste usredređeni na to kako da ponovo privučete pažnju na sebe. Na kraju ovakavim stavom i ponašanjem samo gurate ljude od sebe. U vašem partnerskom odnosu ovo stvara bol i ogorčenost. Zaljubili ste se u prijatelja, kako da mu kažete?

Evo šest indikatora koje će vam pomoći da shvatite da ste sebični:

 

1. Volite da kontrolišete situaciji i teško pravite kompromise.

 

2. Davanje i dijeljenje vama nije prirodna reakcija i potreba.

 

3. Stavljanje potreba partnera ispred vaših vam teško pada.

 

4. Kritike shvatate kao napad na vašu ličnost.

 

5. Postajete mrzovoljni kada je neko drugi u centru pažnje.

 

6. Teško praštate drugima.

 

Važno je shvatiti da biti sebičan nije isto kao biti zao ili odbojan. Sebičnost nije usmjerena protiv drugih, to je pogrešan način kojim pokušavamo da se osjećamo adekvatnije ili vrijednije. Također, ne postoji gen za sebičnost, sebičnost je naučeno ponašanje. To znači da kao i svaka druga loša navika može da se promijeni. Svađe, loš seks i dlakavost: Zbog čega veze napuštaju muškarci, a zbog čega žene?

 

Vaši odnosi, intimni ili prijateljski, predstavljaju idealan teren za praksu mijenjanja. Koristite svakodnevne interakcije koje se odvijaju u vašoj vezi, kao mogućnosti da budete manje sebični. Svojski se potrudite da prebacite svoj fokus od “prvo ja” do “ prvo mi”.

 

Vježbajte ovo od kada se probudite do odlaska u krevet bar 2-3 dana i primijetićete razliku. Prosto nećete moći da vjerujete kako ste do sada mogli da budete takav sebičnjak.

Nedelja, 03. Juni 2012 u 18:26

Izvor: bh-news

Tagovi: sebičnost, veza

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.