BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Novo izdanje novčanica od 10, 20, 50 i 100 KM

Od 1. juna 2012. godine u opticaju je novo izdanje novčanica konvertibilne marke u apoenima od 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM.

Nove novčanice navedenih apoena, izdanje 2012. godina, štampane su u skladu s redovnim aktivnostima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

 

Nove novčanice će u opticaju zamijeniti novčanice prethodnih izdanja, koje su zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina povučene iz opticaja. Novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

 

Osnovna karakteristika novih novčanica KM je poboljšan kvalitet papira i primjena zaštitnih elemenata koji osiguravaju kvalitet i trajnost, te zaštitu od krivotvorenja na nivou najkvalitetnijih evropskih novčanica.

 

Izrada novog izdanja novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštovanja principa currency boarda, što znači da će svaka izdana konvertibilna marka imati pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

 

Kod novog izdanja novčanica, kod kog je na licu novčanice ispod potpisa i riječi „GUVERNER" navedena godina štampanja „2012", načinjene su određene izmjene u odnosu na prethodna izdanja, prvenstveno u cilju njihove efikasnije zaštite od krivotvorenja.

 

Novo izdanje KM novčanica ima višetonski vodeni znak s motivom skulptura na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke Bosne i Hercegovine. Ispod motiva skulptura, svaki apoen KM ima svijetli vodeni znak - vrijednost apoena.

 

Zaštitna nit s tekstom je kod novog izdanja potpuno ugrađena u papir i unutar nje se vidi tekst različit za svaki apoen: 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM.

 

Sve novčanice konvertibilne marke iz novog izdanja imaju i mikrooptičku zaštitnu nit, širine 4 mm, s prozorima. U prozorima niti se mogu vidjeti pera koja se pomjeraju zavisno od ugla posmatranja.

Na apoenima 10 KM i 20 KM, vertikalno preko cijelog naličja novčanice nalazi se iridiscentna traka širine 10 mm. Traka prikazuje oznaku KM, te vrijednost apoena. Kada se novčanica posmatra pod različitim uglom, traka svjetluca i mijenja boju.

 

Na apoenima 50 KM i 100 KM, vrijednost apoena u donjem desnom uglu naličja novčanice štampana je posebnom optički promjenjivom bojom. Efekat promjene boje se vidi kada se novčanica posmatra pod različitim uglom. Na 50 KM boja se mijenja od ljubičastocrvene u zelenkastosmeđu. Na 100 KM boja se mijenja od zlatnosmeđe do maslinastozelene.

Nedelja, 03. Juni 2012 u 15:10

Izvor: bh-news

Tagovi: nove novčanice, KM, centralna banka

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.