BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

SDP pokušava uvesti četvrtog telekom operatera u BiH

Privatna tvrtka T3 u vlasništvu Miodraga Škrbića, uz svesrdnu pomoć prijatelja iz vrha SDP-a, uveliko priprema teren za ulazak na tržište mobilnih usluga

Svi koji nešto znače u nomenklaturi SDP-a okupili su se protekle sedmice na proslavi „radne pobjede“ koju je ostvarila privatna tvrtka T3, u vlasništvu Miodraga Škrbića, bliskog prijatelja lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i jednog od najizdašnijih donatora SDP-a.

 

T3 je prvi privatni telekom operator u BiH u segmentu fiksne telefonije u BiH, ali nakon izgradnje nekoliko baznih stanica koje su testirane protekle sedmice, T3 je spreman i za ulazak na mnogo atraktivnije i profitabilnije tržište mobilnih usluga u BiH!

 

Alternativni telekom T3 posluje u BiH od 2006. godine, a od osnivanja tvrtke do prije godinu dana na njenom čelu nalazio se Elvedin Grabovica, koji je nakon pobjede SDP-a na proteklim parlementarnih izborima „prekomandovan“ na funkciju generalnog direktora Elektroprivrede BiH.

 

Grabovica se na čelu T3 nije proslavio. Naprotiv, tvrtka je poslovala toliko loše da je njen većinski vlasnik Miodrag Škrbić uveliko tražio kupca kome bi utrapio svoje ekonomsko nedonošče.

 

Nova nada za T3 bljesnula je nedavno, nakon što je SDP uspio preuzeti neke od važnih poluga državne vlasti, kao što je primjerice državno Ministarstvo prometa i komunikacija, na čijem se čelu odnedavno nalazi Damir Hadžić, dopredsjednik SDP-a i jedan od najbližih saradnika šefa SDP-a Zlatka Lagumdžije.

 

S usponom SDP-a, počele su rasti i poslovne ambicije Škrbićeve tvrtke T3, koja je užurbano počela pripreme za ulazak na novo, vrlo profitabilno tržište mobilnih kumunikacija.

 

AMBICIOZNE PRIPREME
Početak je bio obećavajući - Škrbićeva privatna tvrtka T3 uspjela je u kratkom roku izgraditi nekoliko baznih stanica za mobilnu telefoniju, a novi ministar prometa i saobraćaja Damir Hažić, u tijesnoj saradnji s direktorom RAK-a Kemalom Huseinovićem, odlučno je krenuo u raščišćavanje barijera koje stoje na putu uspostave potpune tržišne liberalizacije telekom sektora u BiH.

 

No, prije nego što se utvrde pravila po kojima će se dopustiti liberalizacija tržišta mobilne telefonije, traba odgovoriti na pitanje koliko bi prijevremena liberalizacija telekom tržišta obezvridjedila tržišnu vrijednost dva telekom operatera u većinskom vlasništvu države - BH Telecoma i HT Eroneta.

 

Vlada Republike Srpske nema takvih dilema. Budući da je prodala telekom, ne mora voditi računa o tome hoće li i koliko će li liberalizacija telekom tržišta umanjiti vrijednost M:tela.

 

Ali Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik dva telekom operatera, BH Telecoma i HT Eroneta, itekako mora voditi računa da nekim nepromišljenim potezom ne obezvrijedi njihovu tržišnu poziciju i vrijednost kapitala.

 

Liberalizacija tržišta je neminovna, no mora joj prethoditi privatizacija dva državna telekoma, piše Slobodna Bosna.

Nedelja, 03. Juni 2012 u 09:37

Izvor: slobodna bosna, bhnews

Tagovi: sdp, miodrag škrbić

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.