COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Generalna direktorica UNESCO-a boravila u Sarajevu

Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova boravila je kratko danas u Sarajevu i tom prilikom susrela se sa premijerom Kantona Sarajevo Fikretom Musićem i ministrom kulture i sporta KS Ivicom Šarićem.

"Izuzetno mi je drago da sam ovdje u Sarajevu, po prvi put, i neću reći ništa novo kada kažem da UNESCO ima posebnu naklonost prema Sarajevu. Ponosni smo što već dugo godina podržavamo i štitimo kulturno bogatsvo i nasljeđe Bosne i Hercegovine. Sarajevo ne samo da je simbol multikulturalnosti i čuvanja svoga nasljeđa, nego je i mjesto tolerancije i dijaloga što je dobar primjer za čitavu regiju jugoistočne Evrope", istakla je Bokova koja u našoj zemlji boravi u okviru dvodnevnog 10. UNESCO samita šefova država jugostočne Evrope koji se 2. i 3 juna održava u Mostaru.

 

Uz zahvalnost i poštovanje za sve što je UNESCO činio i čini u zaštiti kulturno-istorijskog blaga Bosne i Hercegovine, premijer Musić i ministar Šarić posebno su apostrofirali ulogu UNESCO-a u realizaciji projakta Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI i aktivnog sudionika u kreaciji projekta velikog Renza Piana, inače UNESCO-ovog ambasadora dobre volje.

 

"Naše opredjeljenje da napravimo Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI i smjestimo izuzetnu kolekciju kojom se veoma ponosimo je neupitno. Cijenimo vašu podršku tom projektu i nadamo se da ćemo i uz vašu pomoć moći dovesti ovaj projekt do konačne realizacije", rekao je premijer Musić.

 

Kako je istakla Bokova, UNESCO će i dalje davati svoju podršku ovo projektu i samit koji će biti održan biće prilika da se dobije podrška i čelnih ljudi iz regiona u smislu traženja fondova i za ovaj projekt.

 

"Čuvanje i zaštita istorijsko-kulturnog nasljeđa kao i ovog koje nastaje u moderno doba dovodi do otvaranja same zemlje, čini je aktivnijom i daje zamah njenom razvoju", riječi su direktorice Bokove prilikom današnjeg kratkog boravka u posjeti Kantonu Sarajevo.

Subota, 02. Juni 2012 u 19:38

Izvor: bh-news

Tagovi: sarajevo, Irina Bokova, unesco

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.