BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Slovenci odustaju od većih ulaganja u BiH

Slovenija trenutno nije spremna da pravi velike investicije u BiH, ali su njeni privrednici voljni da ostvare što veći broj novih partnerstava s inostranim malim privrednim i trgovačkim preduzećima.

Zaključili su predstavnici slovenačke privredne komore nakon jučerašnjeg sastanka u Privrednoj komori RS na kojem su istakli zainteresovanost za sklapanje što većeg obima saradnje s malim firmama iz tog entiteta.

 

"Mi znamo da su energetski, trgovački, metalski i automobilski sektori uvijek od velikog značaja za ulaganja u RS i BiH, ali je sada o velikim ulaganjima u ovakve sektore nemoguće govoriti zbog trenutnih privrednih okolnosti", rekao je Matej Rogelj, predstavnik Privredne komore Slovenije.

 

Rogelj je bio na čelu slovenačke privredne delegacije, koja je najvećim dijelom sastavljena od predstavnika malih trgovaca i privrednika koji su došli s ciljem sklapanja partnerstava s firmama iz RS.

 

"Trenutno nikako ne treba zanemariti i to što je izvoz BiH u Sloveniju prošle godine bilježio rastući trend", rekao je Rogelj i podsjetio da je Slovenija do sada u BiH uložila preko 640 miliona eura čime je pozicionirana među najznačjnijim zemljama investitorima u BiH.

 

Jože Vencelj, predsjednik Udruženja malih trgovaca Slovenije, kazao je da se u toj zemlji sve više zatvaraju male trgovinske radnje, uglavnom porodične firme, usljed ekspanzije velikih trgovinskih lanaca.

 

"Oko 46.000 malih trgovaca u Sloveniji stavljeno je na marginu, te rješenje za svoj status vide u smanjenju poreza i subvencijama, ali i u boljoj saradnji s predstavnicima ove branše iz inostranstva", rekao je Vencelj.

 

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, podsjetio je da je Slovenija po obimu spoljnotrgovinske razmjene šesti partner RS.

 

"Sa Slovenijom u prošloj godini ostvarili smo 96-postotnu pokrivenost uvoza izvozom, što je daleko iznad ukupnog prosječnog obima razmjene RS s inostranstvom, koji je prošle godine iznosio 56 posto", podsjetio je Blagojević.

Subota, 26. Maj 2012 u 11:16

Izvor: ekapija, bhnews

Tagovi: slovenija, slovenci, ulaganja u bih

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.