BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Od 1. juna nove kvalitetnije novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM

Novo izdanje novčanica konvertibilne marke u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM biće u opticaju od 1. juna, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Osnovna karakteristika novih novčanica je poboljšan kvalitet papira i primjena zaštitnih elemenata koji obezbjeđuju kvalitet i trajnost, te zaštita od krivotvorenja na nivou najkvalitetnijih evropskih novčanica.

 

Novčanice, izdanje 2012. godina, štampane su u skladu sa redovnim aktivnostima Centralne banke, a cilj je da se obezbijedi dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

 

One će u opticaju zamijeniti novčanice prethodnih izdanja, koje su zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina povučene iz opticaja.

 

Novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima Centralne banke BiH, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

 

Izrada novog izdanja novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekat, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštovanja principa "karensi borda", što znači da će svaka izdana KM imati pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu, navodi se u saopštenju.

 

Novo izdanje KM novčanica ima višetonski vodeni znak s motivom skulptura na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke BiH. Ispod motiva skulptura, svaki apoen KM ima svijetli vodeni znak – vrijednost apoena.

 

Zaštitna nit sa tekstom je kod novog izdanja potpuno ugrađena u papir i unutar nje se vidi tekst različit za svaki apoen: 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM.

 

Sve novčanice konvertibilne marke iz novog izdanja imaju i mikrooptičku zaštitnu nit, širine četiri milimetra, sa prozorima. U prozorima niti mogu se vidjeti pera koja se pomjeraju zavisno od ugla posmatranja.

Srijeda, 23. Maj 2012 u 19:55

Izvor: centralna banka, bh news

Tagovi: nove novčanice km, marke

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.